În cadrul lucrărilor summitului NATO de la Bucureşti, preşedintele Vladimir Voronin intenţionează să propună schimbarea formatului de negocieri în reglementarea conflictului transnistrean. Totodată, acesta a afirmat că summitul NATO va pune punctul final în reglementarea conflictului.
Astfel, participând la conferinţa internaţională privind soluţionarea conflictului transnistrean, desfăşurată săptămâna trecută la Chişinău, viceministrul Reintegrării, Ion Stăvilă, a anunţat că este necesară o modificare a formatului de negocieri, precizând că toate părţile implicate în discuţii trebuie să aibă acelaşi statut. Altfel spus, Stăvilă a lăsat să se înţeleagă că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii trebuie să „avanseze” de la rolul de observatori la cel de moderatori cu drepturi depline.
Respectiva declaraţie nu a trecut neobservată de presa rusă, care notează, în ediţiile sale de la sfârşitul săptămânii trecute, că modificarea formatului de negocieri şi atribuirea SUA şi UE rolul de mediator, înseamnă, de fapt, că conducerea de la Chişinău a acceptat vectorul european, marginalizând rolul de garant şi principal mediator al Rusiei.
Pe de altă parte, comentând afirmaţia lui Voronin, potrivit căreia la summit se va pune punct conflictului transnistrean, publicaţia moscovită, „Nezavisimaia Gazeta” se întreabă de ce tocmai la Bucureşti şi ce exact a avut în vedere Voronin atunci când a făcut această declaraţie. În context, sursa citată aminteşte de o declaraţie mai veche a preşedintelui comunist de la Chişinău, potrivit căreia, el nu va permite niciodată extinderea alianţei „până la Kursk”.
În prezent, negocierile privind reglementarea transnistreană se desfăşoară în formatul 5+2 (R. Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE şi observatorii UE şi SUA).
// Flux