Dupa ce mai multi lideri de opinie din RM si-au exprimat „temerea si ingrijorarea ca ar putea exista un plan secret Putin-Voronin” in problema conflictului transnistrean, Flux un articol de opinie care are ca tema declaratiile presedintelui Voronin in cadrul conferintei de presa sustinuta luni, eveniment „pus cumva in umbra” dupa ce, miercuri, s-a produs demisia Guvernului Tarlev.
Flux scrie ca din declaratiile lui Vladimir Voronin rezulta un lucru foarte clar: „nu exista nici un plan secret de solutionare a problemei transnistrene care ar avantaja Federatia Rusa si ar dezavantaja R. Moldova, care ar presupune federalizarea si transnistrizarea R. Moldova”.
Mai mult, in continuare citim ca „autoritatile R. Moldova nici nu-si pun mari sperante ca pana in 2009, conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat si nu sunt dispuse sa faca Moscovei si Tiraspolului nici un fel de cedari in detrimentul interesului national”.
In continuare, citim ca daca Moscova si Tiraspolul nu accepta respectarea prevederilor constitutionale si ale celor stipulate in Legea privind principiile de baza ale statutului regiunii transnistrene, adoptata de Parlament in 2005, „conflictul transnistrean va ramane in continuare unul inghetat”.
„Important este ca autoritatile moldovene sa nu accepte o solutie stramba, impusa de rusi, care ar duce la disparitia R. Moldova ca stat sau, mai rau, la un protectorat rusesc, care ar impune Chisinaul sa imparta puterea cu agentii FSB-ului si crima organizata de la Tiraspol”, scrie Flux cu referinta la probabilele asigurari pe care le-a dat Voronin jurnalistilor in cadrul conferintei de luni.
In continuare, editorialistul de la Flux scrie ca optimismul lui Voronin in privinta problemei transnistrene are mai multe cauze. O cauza il „obliga” pe Voronin sa afiseze acest optimism „pentru ca suntem intr-un an preelectoral”, iar a doua cauza consta in faptul ca „R. Moldova, din pacate, mai depinde in mare masura de Federatia Rusa, de resursele energetice rusesti, de piata de desfacere rusa”.
„Asadar, solutionarea conflictului transnistrean se amana. Dar, odata cu demisia Guvernului Tarlev, campania electorala a luat start”, conchide Flux. // DECA-Press