Rusii n-au pledat niciodata pentru divizarea Moldovei pe criterii teritoriale sau nationale

La rubrica „Pozitia Rusiei este categorica”, Moldova Suverana publica un editorial autorul caruia isi propune sa rectifice o „reflectare falsa” a conflictului dintre Chisinau si Tiraspol in presa din capitala, care, cica, isi propune „sa mai ridice nivelul de adrenalina din sangele cetatenilor naivi si expusi manipularii din partea unor centre de influenta straine instalate la Chisinau”.

Dintre primele randuri citim ca editorialistul neaga categoric faptul ca „mai multe institutii media de la Chisinau au tirajat, zilele acestea, o informatie precum ca pe 13 martie a.c. Duma de Stat a Federatiei Ruse (FR) va recunoaste independenta Transnistriei, Abhaziei si Osetiei de Sud dupa modelul Kosovo”.

In continuare, isi argumenteaza afirmatia prin faptul ca „Rusia reconfirma ca vede R. Moldova ca stat integru, iar Transnistria – parte componenta a Moldovei”, declaratie care ii apartine lui Alexei Ostrovski, presedinte al Comitetului Dumei de Stat pentru chestiunile CSI si legaturile cu compatriotii.

„Noi nu am pledat niciodata pentru divizarea Moldovei pe criterii teritoriale sau nationale”, a declarat deputatul Ostrovski, care, citat de Moldova Suverana, a recunoscut ca, in anumite situatii, „Moscova a aparat dur interesele” Tansnistriei.

Iuri Zubakov, vicesecretarul Consiliului de Securitate al FR, a discutat, la Tiraspol si Chisinau, pe 5 si 6 martie, despre deblocarea procesului de negocieri in format „5+2”. La intalnirea cu pretinsul lider transnistrean Igor Smirnov, Zubakov a spus ca acum „s-a copt necesitatea obiectiva pentru reluarea tratativelor privind reglementarea transnistreana si ca acest lucru este inteles de catre toti participantii la proces”.

In continuare, citim ca pentru reluarea dialogului dintre Chisinau si Tiraspol s-a pronuntat si Igor Smirnov, si asa-zisul spicher al legislativului regional, Evgheni Sevciuc, unicul „oficial” de la Tiraspol care a primit recent „unda verde” in vederea calatoriei in spatiul UE.

„Comunitatea internationala este gata sa ne ajute, inclusiv financiar, pentru a reintregi tara”. „Important e ca restabilirea integritatii teritoriale a R. Moldova este posibila, pe cale pasnica, in interesul tuturor cetatenilor moldoveni”.

In final, editorialistul de la Moldova Suverana se intreaba: „Presa zisa de opozitie, preocupata de rasturnarea actualei guvernari, de ce nu scrie despre aceasta?”. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.