Partidul National-Liberal (PNL) nu poate aduna numarul necesar de semnaturi ale deputatilor pentru a depune la Curtea Constitutionala doua initiative de modificare a Constitutiei – prima se refera la revizuirea statutului de neutralitate a Republicii Moldova, iar cea de-a doua la schimbarea denumirii limbii de stat.
Agentia DECA-press aminteste ca, anterior, PNL s-a pronuntat in repetate randuri pentru aderarea Republicii Moldova la NATO si pentru recunoasterea oficiala a limbii romane drept limba de stat.
PNL, care are doar doi deputati in Parlament, a reusit sa adune pana in prezent 11 semnaturi ale deputatilor in favoarea initiativei de revizuire a principiului constitutional de neutralitate si 25 de semnaturi in favoarea initiativei de schimbare a denumirii limbii de stat. In acelasi timp, sunt necesare semnaturile a minimum 1/3 din numarul deputatilor alesi. Ulterior, pentru modificarea propriu-zisa a Constitutiei vor fi necesare 2/3 din voturile deputatilor.
In Parlament, deputatii aflati oficial in opozitie sunt in numar de 46, iar fractiunea majoritara are 55 de deputati. PNL sustine ca unii deputati de opozitie nu semneaza aceste initiative deoarece se conduc de principiul ca oricum nu va fi gasit necesarul de voturi pentru adoptarea ulterioara a acestor proiecte de legi. // DECA-Press
Parlamentarii moldoveni nu sustin initiativele deputatilor PNL de revizuire a Constitutiei
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.