Portalul Unimedia publica un articol de analiza semnat de Alexandru Baltag de la Institutul European de Inalte Studii Internationale (IEHEI), din Nisa. Pe parcursul analizei, autorul isi propune sa faca o prognoza asupra summitu-ului NATO de la Bucuresti, care va avea loc la 2-4 aprilie curent.
Citim ca, in afara de evolutia politicilor NATO, de relatia NATO-Rusia, de problema securitatii, summit-ul va fi marcat mai curand de „negocierile bilaterale intre participanti”. „Rolul de protagonist” ii revine lui Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, care nu va veni la summit-ul din capitala Romaniei „ca un gest de curtoazie pentru autoritatile de la Bucuresti”. In acest context, subiectele-cheie ale discutiilor vor fi „negocierile privind scutul american antiracheta, bazele americane «in coasta» Rusiei si eventuala extindere NATO spre Est (punctele de referinta fiind mai cu seama cazul Ucrainei si a Georgiei, dar si al RM intr-un anumit context)”, scrie Alexandru Baltag.
Cat priveste problema extinderii NATO, aceasta va fi tema principala si in discutia dintre Putin si Basescu, avand ca punct de plecare R. Moldova si conflictul transnistrean. Cu acest prilej, Bucurestiul spera sa „relanseze dialogul cu Moscova”.
In continuare, citim ca o „garantie” pentru Kremlin a non-aderarii Moldovei in NATO ar fi zvonul, vehiculat in presa moldoveneasca si in cea internationala, ca „una dintre conditiile Rusiei pentru R. Moldova privind rezolvarea situatiei din stanga Nistrului ar fi cimentarea neutralitatii tarii noastre”.
Tot in acest context, autorul analizei crede ca „Putin ar putea insista asupra debarasarii ideii unioniste a lui Basescu pentru o eventuala «permisiune» de aderare a RM la UE din partea Rusiei”.
In analiza sa, Baltag pune accentul si asupra „segmentului energetic”. In imprejurarile in care Romania „tot mai mult insista la prelungirea constructiei gazoductului Nabucco”, Gazprom-ul rusesc, la randul sau, „a devenit interesat in ceea ce priveste implicarea sa in proiectul respectiv, logica fiind prevenirea contactului direct dintre Occident si Asia Centrala, dar si o eventuala unire in Balcani a Nabucco cu South Stream (care, de facto, este un proiect preponderent rus)”.
Prin urmare, „interdependenta dintre Bucuresti si Moscova in domeniul energetic, intr-o oarecare masura, ar putea ramane neschimbata”, conchide, pentru Unimedia, Alexandru Baltag, care subliniaza ca scenariul propus in analiza sa „reprezinta doar o presupozitie”, autorul insusi pronuntandu-se pentru aderarea RM in structurile euro-atlantice. // DECA-Press