Independenta Kosovo comentata in tacere la Chisinau si Tiraspol

Autoritatile moldovene au adoptat o pozitie neutra fata de proclamarea independentei Kosovo. Dupa eveniment, Chisinaul prefera sa taca. O atitudine neasteptat de calma au si exponentii administratiei de la Tiraspol, transmite Radio Deutsche Welle.
Potrivit postului german de radio, presedintele moldovean Vladimir Voronin a reusit sa obtina, in cadrul ultimei sale vizite la Moscova, de la liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, promisiunea ca Rusia nu va recunoaste independenta Transnistriei in replica la proclamarea independentei Kosovo. Chiar si la ultima sa conferinta de presa, sustinuta saptamana trecuta, Vladimir Putin a declarat ca „Rusia nu va lua o decizie nesabuita si ilegala de a recunoaste Transnistria ca stat”, dar a precizat ca „acesta este un semnal si Rusia va reactiona pentru a-si salvgarda securitatea”. (…) „Avem un plan gata pregatit si stim ce avem de facut", a mentionat presedintele rus.
Analistii politici de la Chisinau sunt, insa, sceptici in ceea ce priveste sinceritatea mesajului venit de la Moscova. Potrivit directorului de programe din cadrul Institutului de Politici Publice de la Chisinaui, Oazu Nantoi, citat de Radio Deutsche Welle, “de regula, realitatea politica este mult mai brutala si departe de canoanele dreptului international”:
“Federatia Rusa, fiind un stat puternic in raport cu Republica Moldova, promoveaza politica bazata pe standarde duble. Continuand declaratiile despre sustinerea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, Federatia Rusa, asa cum obisnuieste, va promova „real politick” bazat pe promovarea propriilor interese care sunt incompatibile cu suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova”.
La randul sau, directorul Asociatiei de Politica Externa din Chisinau, Andrei Popov, citat de Radio Deutsche Welle,a declarat ca dupa proclamarea independentei Kosovo, clasa politica din Federatia Rusa va accepta si mai greu concesii in negocierile cu Chisinaul privind dosarul transnistrean. Totusi, in opinia lui Popov, Moscova nu ravneste la independenta Transnistriei:
„Sunt ferm convins ca nu se merge spre recunoasterea independentei Transnistriei si ca Federatia Rusa nu va promova evolutia proceselor in directia recunoasterii independentei regiunii transnistrene, ci va incerca sa instrumentalizeze cazul Kosovo, pentru a obtine o reglementare cat mai avantajoasa intereselor sale in Transnistria”.
Observatorii independenti atrag atentia, insa, ca administratia de la Kremlin face o diferenta clara intre regiunea transnistreana si zonele separatiste din Georgia. In acest context, Andrei Popov atrage atentia asupra urmatorului fapt:
„Cred ca pentru Abhazia, unde este vorba de factorul etnic si unde conflictul este mult mai profund, iar regiunea Abhazia este limitrofa cu teritoriul Federatiei Ruse, situatia se inrautateste. Pentru Transnistria, separata de teritoriul Federatiei Ruse de Ucraina, care s-a angajat pe un demers mai hotarat pro Vest, pro NATO, cauza liderilor de la Tiraspol nu va fi foarte mult avantajata de evolutiile din Kosovo”.
Exista, insa, si alte pareri. OAZU NANTOI:
„Consecintele vor depinde de ceea ce va urma. Vor recunoaste SUA si majoritatea tarilor UE acest act unilateral sau nu… Daca vor recunoaste, atunci, pentru Republica Moldova si nu numai, acest pas va avea consecinte negative”.
Andrei Popov, citat de Radio Deutsche Welle, spera, insa, ca proclamarea rapida a independentei Kosovo sa-l ajute pe Vladimir Voronin sa scape de iluzii:
„Recunoasterea rapida a independentei Kosovo de catre majoritatea statelor UE si de catre SUA va grabi si procesul debarasarii de iluzii pe care anumiti lideri de la Chisinau le au cu privire la deschiderea Moscovei privind o solutie amiabila si rezonabila in dosarul transnistrean. Presedintele Voronin a sperat foarte mult sa obtina un acord cu Federatia Rusa care apoi sa fie „blagoslovit” de formatul de negocieri 5+2 (Chisinau, Tiraspol, Rusia, Ucraina, OSCE, UE si SUA) pana la proclamarea independentei Kosovo”.
In concluzie, ultimele evenimente legate de dosarul transnistrean denota faptul ca Moscova va conserva diferendul transnistrean si va continua sa mimeze un proces de negocieri fara finalitate. Intr-un interviu aparut in ziarul „Analitique”, fostului sef al Misiunii OSCE in Republica Moldova, Willliam Hill, unul dintre sustinatorii controversatului Memorandum Kozak de asa-zisa federalizare esuat in 2003 sustine ca „Marile puteri nu au ajuns la o intelegere in privinta reglementarii transnistrene”. El crede rusii si americanii, posibil, ca vor ajunge la un numitor comun, dar a precizat ca “e prea devreme sa se bazeze cineva pe aceasta”.
In mod surprinzator, saptamana trecuta, Ucraina a propus statelor implicate in procesul de reglementare a conflictului transnistrean semnarea unei declaratii care sa garanteze suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Postul public de radio ucrainean care a transmis stirea nu a facut, insa, vreo referire si la garantarea statutului de neutralitate al Moldovei – deziderat asupra caruia insista unele forte politice pro-ruse din Republica Moldova. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.