Serviciului de presa al MAEIE a comentat afirmatiile ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, in presa germana

Cu referinta la afirmatiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov intr-un interviu recent acordat ziarului german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” privind pretinsa indeplinire de catre Federatia Rusa a angajamentelor de la Istanbul in contextul Tratatului cu privire la Fortele Armate Conventionale in Europa, Serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova a precizat astazi ca prin adoptarea la Istanbul in 1999 a Actului Final al Tratatului FACE Adaptat si a Declaratiei Finale a Summit-ului OSCE, Federatia Rusa s-a angajat sa-si retraga fortele armate conventionale de pe teritoriul Republicii Moldova pana la sfarsitul anului 2001 si sa-si retraga complet prezenta militara de pe teritoriul Moldovei catre sfarsitul anului 2002.
Serviciul de presa al MAEIE precizeaza ca spre „sfarsitul anului 2001, Federatia Rusa si-a retras doar partial fortele armate conventionale de pe teritoriul Moldovei si anume, armamentul limitat de Tratat. Celelalte doua componente ale fortelor armate conventionale, adica circa 20 mii tone de munitii si peste 1000 de militari continua sa fie prezente pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, persista problema Echipamentelor Limitate de Tratat Necontabilizate, transmise de catre Federatia Rusa in mod ilegal regimului neconstitutional de la Tiraspol. Acestea includ tancuri, vehicule blindate de lupta, piese de artilerie, precum si helicoptere. Prin mentinerea pe teritoriul Republicii Moldova a acestei prezente militare, Federatia Rusa incalca in mod flagrant si principiul acordului statului gazda necesar pentru stationarea trupelor straine, prevazut in Articolul IV al Tratatului FACE.”
„In acest context, se releva ca fiind inconsistenta si o alta teza reluata propagandistic de oficiali ai Federatiei Ruse, conform careia Acordul semnat la Moscova la 21 iulie 1992 ar servi drept baza legala a prezentei militare rusesti in regiunea transnistreana a Republicii Moldova”. Serviciul de presa al MAEIE reaminteste ca acest acord fiind unul de incetare a focului, nu reprezinta un document pertinent care reglementeaza prezenta militara a Federatiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Totodata, in conformitate cu documentele adoptate la Istanbul, Federatia Rusa trebuie sa-si retraga prezenta militara in mod neconditionat, ordonat si complet. Astfel, conexiunea pe care o fac oficialii rusi intre procesul de retragere a fortelor militare ruse si procesul de solutionare politica a problemei transnistrene este neintemeiata. Solutia problemei transnistrene, care are ca scop determinarea statutului legal al regiunii transnistrene in baza suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, trebuie identificata in formatul 5+2.
Serviciul de presa al MAEIE mai precizeaza ca in calitate de stat neutru, Republica Moldova va insista ca toti actorii implicati sa se angajeze activ in discutii privind transformarea asa-zisei operatiuni de mentinere a pacii intr-o misiune multinationala civila cu mandat international.
De mentionat si faptul ca in expunerile in presa ministrul de externe al Rusiei face uz de sintagma „pacificatorii rusi”, care nu reflecta adecvat continutul si sensul Acordului de incetare a focului din 1992. Astfel, in termenii acestui acord, partile introduc in zona de conflict „contingente militare” si nu „forte de mentinere a pacii” dupa cum prefera sa spuna oficialii rusi. Este regretabil ca prin speculatii terminologice, Federatia Rusa incearca sa impuna opiniei publice teze false pentru a-si justifica neindeplinirea obligatiilor internationale, se mai precizeaza in comunicat. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.