Rezultatele alegerilor locale din 3 iunie din capitala ar putea fi anulate. Cel putin asa crede membrul Consiliului Electoral de Circumscriptie al municipiului Chisinau (CECMC), Nicolae Raileanu, care sustine ca au fost comise incalcari grave ale legislatiei electorale atat la alegerea primarului general, cat si a Consiliului municipal Chisinau.
Nicolae Raileanu a declarat pentru Info-Prim Neo ca, in 6 ani de cand este membru al CECMC, asista pentru prima data la o activitate atat de prost organizata si dirijata ca la aceste alegeri, calificand aceasta activitate drept dezastruoasa. Neprofesionalismul si pregatirea proasta a scrutinului de catre CECMC, dar si incalcarile legislatiei ar putea duce la invalidarea alegerilor, crede sursa citata.
Potrivit lui Raileanu, una din cele mai crase erori electorale a fost retragerea candidatului Mihai Roscovan la functia de primar general al capitalei cu 5 zile inainte de scrutin, dar nu cu 7 zile, cum prevede Codul electoral, precum si mentinerea numelui sau in buletinele de vot, cu aplicarea, in dreptul acestuia, in zeci de sectii de votare a stampilelor „anulat” si nu „retras”, cum prevede legislatia, spune membrul CECMC.
O alta incalcare grava este lipsa in buletinele de vot a siglei Partidului Uniunea Muncii „Patria-Rodina”, ceea ce a trezit revolta reprezentantilor acestei formatiuni, care a declarat ca va actiona CECMC in judecata. Potrivit sursei citate, conducerea CECMC a dat vina pe tipografie, facandu-se a „uita” ca semnatura pe textul gata de tipar a fost pusa de reprezentantul CECMC.
Incalcarile s-au tinut lant
In viziunea lui Raileanu, chiar si numai aceste incalcari ar putea determina instanta, sesizata deja de cateva formatiuni, sa invalideze alegerile din capitala. Neregulile, insa, s-au tinut lant. Potrivit lui Nicolae Raileanu, a fost tiparit un numar exagerat de buletine de vot. In pachetele pe care era indicat un numar de 500 de buletine pentru CMC, erau in realitate 560 de buletine. „Nici intr-un scrutin electoral nu a existat un asemenea dezastru, de fiecare data se tiparea un numar egal cu cel al alegatorilor, si doar o singura data am gasit cu 7 buletine mai mult decat era indicat pe pachet. Acum, insa, doar pentru sectorul Ciocana mi-au ramas in plus 525 de buletine de vot”, spune Raileanu, care afirma ca au fost gasite si 2 buletine cu votul pentru Iordan, care aveau aplicate alte stampile decat cele ale Sectiei de votare.
Totodata, spune Nicolae Raileanu, sectiile electorale nu au fost asigurate cu cutii necesare stocarii si transportarii buletinelor de vot, astfel ca buletinele au fost aduse la CECMC in saci, in diverse cutii. Din unele ieseau buletinele, iar unele sigilii erau deteriorate.
In opinia lui Raileanu, Curtea de Conturi ar urma sa examineze si un alt aspect al activitatii CECMC – procurarea rechizitelor necesare sectiilor de votare. In mod legal, pentru procurarea acestora era necesar un tender, iar firma castigatoare urma sa procure rechizitele necesare. Conducerea CECMC, insa, a preferat sa aleaga de una singura aceasta firma care a furnizat sectiilor de votare hartie ingalbenita cu miros de mucegai, cate 12 rigle, 0,5 kg de ceara etc. la preturi de 3-4 ori mai mari decat cele de pe piata.
Termenul de prezentare a procesului verbal a fost depasit de 2 ori
Toate acestea luate impreuna vor determina multi sefi ai birourilor electorale, persoane cu vechime in acest domeniu, sa se detaseze de aceasta activitate, ceea ce va duce la degradarea domeniului respectiv si, iminent, la erori si mai mari in viitoarele alegeri, afirma Raileanu.
Presedintele CECMC Ion Cretu nu a putut fi gasit pentru a comenta aceste acuzatii.
Solicitata de Info-Prim Neo in acelasi context, secretarul CECMC, Aliona Cazacu, a declarat ca, intr-adevar, Mihai Roscovan a iesit din cursa electorala cu 5 zile inainte de scrutin, prezentand doar o declaratie in care informa CECMC ca se retrage, fara a solicita insa retragerea sa. Chestiunea a fost discutata in cadrul sedintei CECMC, la care s-a decis sa se ia act de decizia lui Roscovan, iar birourile electorale sa aplice in dreptul numelui acestuia de pe buletinele de vot a stampilei „retras”. Cazacu nu a putut comenta cazurile in care, in locul stampilei „retras”, pe mai multe buletine de vot s-a aplicat stampila „anulat”.
Referindu-se la lipsa in buletinele de vot a siglei UM PR, Aliona Cazacu a declarat ca textul pentru buletine a fost pregatit de CECMC si prezentat, impreuna cu siglele celor cinci candidati independenti, Comisiei Electorale Centrale (CEC), care urma sa le prezinte tipografiei impreuna cu siglele formatiunilor. In acest fel, responsabila de lipsa siglei UM PR se face CEC, care a semnat buletinele inainte de tipar.
Totodata, secretarul CECMC a confirmat ca in pachetele de la tipografie era alt numar de buletine de vot decat era indicat pe pachet, dar numarul buletinelor suplimentare era intre minus si plus zece. „Dupa numararea buletinelor s-au intocmit procese-verbale cu fiecare responsabil a CECMC de sector”, a spus sursa citata.
Aliona Cazacu sustine ca toate sectiile de votare au fost asigurate cu mai multe cutii pentru buletinele de vot, lucru normal, avand in vedere numarul si dimensiunile buletinelor.
Cat priveste procurarea rechizitelor pentru birourile si sectiile de votare, secretarul CECMC a declarat ca de tenderul privind aprovizionarea cu rechizite a fost responsabila si s-a ocupat vicepresedintele CECMC, Galina Bejenari.
La 17 iunie va avea loc turul doi al alegerilor locale generale organizat in 464 de localitati ale R. Moldova, din cele 898. Totodata, intr-o localitate se vor desfasura alegeri repetate. Potrivit CEC, joi, la ora 15.00, municipiul Chisinau nu figura in lista celor 464, deoarece n-a prezentat, in termen de 48 de ore de la inchiderea sectiilor de votare, procesul verbal cu totalurile alegerilor.
Procesul verbal a fost prezentat abia la ora 17.00, adica la 90 de ore de la inchiderea sectiilor de votare, fara a fi semnat de toti membrii CECCM.
Reprezentantul PPCD in Consiliul de circumscriptie, Victor Popov, responsabil de suburbii, si-a explicat, in cadrul sedintei CECMC, nedorinta de a semna procesul verbal prin faptul ca presedintele si vicepresedintele CECMC, Ion Cretu si Galina Bejenari, s-au inchis pentru mai mult timp in biroul in care se aflau sacii si cutiile cu buletinele de vot din suburbii, fara a deschide la bataile insistente ale lui Popov, lucru confirmat de alti membri ai CECMC.
Cel de-al doilea membru al CECMC care n-a semnat procesul verbal este reprezentantul Partidului Democrat, Ion Popov. // Info-Prim Neo