Veaseslav Ionita: Moldova se decoloreaza si nu mai este rosietica

Performanta alegerilor locale generale din 3 iunie este ca R. Moldova se decoloreaza si nu mai este rosietica, iar Partidul Comunistilor este marele perdant ale actualului scrutin, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul economic Veaceslav Ionita.

Potrivit expertului, daca pana in prezent toate consiliile raionale erau controlate exclusiv de partidul de guvernamant, dupa alegerile recente PCRM va reusi sa-si mentina majoritatea in cel mult jumatate dintre consiliile raionale. Explicatia este ca, de asta data, mesajul comunistilor nu a mai prins la populatie, spune Ionita.

Referindu-se la municipiul Chisinau, expertul e de parere ca oamenii au votat fie pentru partide cunoscute, fie pentru persoane cunoscute. Veaceslav Iordan a obtinut aproximativ acelasi numar de voturi pe care le-a obtinut si PCRM, iar resursele masive, cheltuite in campania sa electorala, nu i-a adus niciun vot in plus. Mai mult ca atat, in 2003, PCRM a acumulat peste 100 de mii de voturi, in campania din vara anului 2005 – aproape 80 mii, la cele din toamna – 65 de mii de voturi, iar acum circa 60 mii, desi la actualele alegeri rata de participare a fost mai inalta.

Cat priveste candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, acesta a reusit sa obtina acelasi numar de voturi pe care le-a avut si la alegerile locale noi din 2005, in pofida faptului ca la actualul scrutin s-a confruntat in primul tur cu mai multi candidati tineri. In opinia lui Ionita, Chirtoaca a obtinut un numar mare de voturi din contul celor dezamagiti de formatiunile politice „invechite” in politica.

Solicitat sa faca unele prognoze pentru turul doi, analistul a opinat ca ambii candidati au abilitati foarte slabe de a atrage noi voturi, in situatia in care mai bine de jumatate din electoratul „outsideri”-lor primului tur nu va participa la alegeri, iar marea majoritate a celor ce se vor prezenta la urne vor opta pentru Chirtoaca. Insa si candidatul PL are, in opinia lui Ionita, o problema de rezolvat –sa adune de urgenta voturi, inclusiv prin negocierea cu alte formatiuni politice, dar, mai ales, prin convingerea persoanelor cu drept de vot care nu s-au prezentat la urne in primul tur, or, aici, Chirtoaca are un camp de manevra mai larg decat contracandidatul sau. Daca el va intreprinde actiuni energice si concrete in acest sens, are toate sansele sa castige. „Imi pot usor imagina ca va castiga Chirtoaca si-mi vine greu sa-mi inchipui cum ar putea castiga Iordan”, a conchis Veaceslav Ionita.

Potrivit ultimelor rezultate preliminare ale alegerilor din 3 iunie, Veaceslav Iordan a obtinut aproape 28% din voturile exprimate, iar Dorin Chirtoaca – peste 24%. Ei sunt urmati de Leonid Bujor – circa 9,5%, Vladimir Filat si Dumitru Braghis care au obtinut peste 8% din sufragii.

Performanţa alegerilor locale generale din 3 iunie este că R. Moldova se decolorează şi nu mai este roşietică, iar Partidul Comuniştilor este marele perdant ale actualului scrutin, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul economic Veaceslav Ioniţă.

Potrivit expertului, dacă până în prezent toate consiliile raionale erau controlate exclusiv de partidul de guvernământ, după alegerile recente PCRM va reuşi să-şi menţină majoritatea în cel mult jumătate dintre consiliile raionale. Explicaţia este că, de astă dată, mesajul comuniştilor nu a mai prins la populaţie, spune Ioniţă.

Referindu-se la municipiul Chişinău, expertul e de părere că oamenii au votat fie pentru partide cunoscute, fie pentru persoane cunoscute. Veaceslav Iordan a obţinut aproximativ acelaşi număr de voturi pe care le-a obţinut şi PCRM, iar resursele masive, cheltuite în campania sa electorală, nu i-a adus niciun vot în plus. Mai mult ca atât, în 2003, PCRM a acumulat peste 100 de mii de voturi, în campania din vara anului 2005 – aproape 80 mii, la cele din toamnă – 65 de mii de voturi, iar acum circa 60 mii, deşi la actualele alegeri rata de participare a fost mai înaltă.

Cât priveşte candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, acesta a reuşit să obţină acelaşi număr de voturi pe care le-a avut şi la alegerile locale noi din 2005, în pofida faptului că la actualul scrutin s-a confruntat în primul tur cu mai mulţi candidaţi tineri. În opinia lui Ioniţă, Chirtoacă a obţinut un număr mare de voturi din contul celor dezamăgiţi de formaţiunile politice „învechite” în politică.

Solicitat să facă unele prognoze pentru turul doi, analistul a opinat că ambii candidaţi au abilităţi foarte slabe de a atrage noi voturi, în situaţia în care mai bine de jumătate din electoratul „outsideri”-lor primului tur nu va participa la alegeri, iar marea majoritate a celor ce se vor prezenta la urne vor opta pentru Chirtoacă. Însă şi candidatul PL are, în opinia lui Ioniţă, o problemă de rezolvat –să adune de urgenţă voturi, inclusiv prin negocierea cu alte formaţiuni politice, dar, mai ales, prin convingerea persoanelor cu drept de vot care nu s-au prezentat la urne în primul tur, or, aici, Chirtoacă are un câmp de manevră mai larg decât contracandidatul său. Dacă el va întreprinde acţiuni energice şi concrete în acest sens, are toate şansele să câştige. „Îmi pot uşor imagina că va câştiga Chirtoacă şi-mi vine greu să-mi închipui cum ar putea câştiga Iordan”, a conchis Veaceslav Ioniţă.

Potrivit ultimelor rezultate preliminare ale alegerilor din 3 iunie, Veaceslav Iordan a obţinut aproape 28% din voturile exprimate, iar Dorin Chirtoacă – peste 24%. Ei sunt urmaţi de Leonid Bujor – circa 9,5%, Vladimir Filat şi Dumitru Braghiş care au obţinut peste 8% din sufragii. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.