Parlamentul Moldovei i-a propus Dumei de Stat a Rusiei sa renunte la sustinerea separatismului

Parlamentul Moldovei i-a propus Dumei de Stat a Rusiei să renunţe la susţinerea separatismului. Acest fapt se menţionează în declaraţia Legislativului RM, aprobată aproape în unanimitate (un vot "împotrivă") joi, comunică agenţia NOVOSTI-MOLDOVA.

Documentul a fost adoptat drept răspuns la declaraţia Dumei de Stat a Rusiei despre referendumul din Transnistria. În opinia deputaţilor moldoveni, "declaraţia DS a FR contravine nu numai principiilor Tratatului de bază, dar şi normelor dreptului internaţional".

Parlamentarii consideră că colegii lor ruşi au devenit avocaţi ai uneia din părţile implicată în conflictul transnistrean, fără a lua în considerare mai multe aspecte, cum ar fi presiunea autorităţilor transnistrene asupra societăţii, precum şi controlul total al mediilor de informare de către structurile de forţă din regiune.

Deputaţii în Parlamentul RM au declarat că "în Duma de Stat nu s-a ţinut cont de faptul că, în pofida rezultatelor aşa-numitului referendum, o mulţime de locuitori din stînga Nistrului au considerat necesar să obţină cetăţenia Republicii Moldova, iar majoritatea întreprinzătorilor din regiune şi-au înregistrat afacerile la Chişinău".

Deputaţii din opoziţie, în particular, liderul Partidului Democraţiei Sociale Dumitru Braghiş, a calificat reacţia Parlamentului drept tardivă. Faptul ca atare că rezultatele referendumului vor fi luate în considerare este confirmat, în opinia lor, prin noile propuneri ale preşedintelui în exerciţiu al OSCE Karel de Gucht, adresate părţilor şi mediatorilor în reglementare.

Braghiş a propus să fie creat un grup parlamentar de lucru şi să se soluţioneze situaţia creată cu grupul respectiv de lucru al Sovietului Suprem transnistrean.

Vicespeakerul Parlamentului Iurie Roşca, lider al PPCD, i-a amintit lui Braghiş că în componenţa precedentă a Parlamentului a existat deja o atare structură, care susţinea sistematic întrevederi cu deputaţii în aşa-numitul Soviet Suprem al Transnistriei, dar aceasta nu s-a soldat cu nici un fel de rezultate. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.