R. Moldova după referendumul din Transnistria

Ieri, în Transnistria s-a desfăşurat referendumul organizat de ruşi. În săptămânile care au precedat referendumul conducerea R. Moldova a fost cuprinsă de o amorţeală ciudată, suspectă chiar: preşedintele V. Voronin a plecat în concediu, preşedintele parlamentului cică a stat la spital, iar vorbăreţul şi mintiosul nostru premier a fost preocupat de săpatul fântânilor… S-a creat impresia că nimeni din conducerea de vârf nu e deranjat de acest referendum, de aceea şi declaraţia Ministerului de Externe cu privire la acest subiect a fost una mai mult ritualică.

Aşa şi nu ştim ce a discutat Voronin cu Putin în timpul ultimei sale vizite la Moscova, există însă motive să bănuim că chestiunea desfăşurării referendumului a fost decisă anume în cadrul acestei întâlniri. Nu este exclus ca Putin să-i fi spus scurt şi clar lui Voronin că referendumul va avea loc şi că rezultatele lui vor fi recunoscute de către Rusia. Altminteri cum am putea explica liniştea cu care R. Moldova s-a comportat în perioada pregătirii lui? Oricum, ceva nu e clar: unde s-a mai văzut, în care ţară, ca şeful statului să plece în concediu în timp ce un regim anticonstituţional organizează un referendum pentru a desprinde o parte a teritoriului naţional şi a-l alipi la altă ţară? La fel e şi cu parlamentul – într-o republică parlamentară precum e R. Moldova, legislativul le lasă pe toate în grija banditului de la Tiraspol şi pleacă în concediu…

Chiar dacă referendumul din Transnistria nu va fi recunoscut de comunitatea internaţională, totuna Tiraspolul va exploata din plin şi cu succes rezultatele lui. S-ar putea astfel, ca acest referendum să fie ultimul cui bătut în sicriul integrităţii teritoriale a R. Moldova. Anume aşa se văd lucrurile şi din afara R. Moldova, vezi, de exemplu şi articolul din pag. 3 „Adio, Transnistria”.

Ca răspuns la referendum, guvernarea de la Chişinău, dacă nu poate salva R. Moldova în frontierele RSSM de până la 1990, trebuie să salveze măcar Basarabia în frontierele de până la 28 iunie 1940, iar pentru aceasta trebuie să facă de urgenţă trei lucruri: să renunţe la aşa-zisa neutralitate, să înceapă demersurile de aderare la NATO şi să iasă din CSI.

Este pregătită guvernarea comunistă pentru asemenea decizii? Dar opoziţia? Răspunsul îl vom afla foarte curând…// Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.