Securitatea Basarabiei poate fi asigurata doar de NATO

Potentialul militar al Republicii Moldova existent nu asigura securitatea nationala a tarii si nu poate fi perceput ca o amenintare la adresa altei tari.In situatia in care statutul de neutralitate al Basarabiei nu este recunoscut, iar Federatia Rusa sfideaza nu doar neutralitatea, ci si suveranitatea Basarabiei, este evident ca Basarabia nu-si poate asigura in mod individual securitatea nationala. Astfel, securitatea Basarabiei poate fi asigurata numai prin participarea plenara la un sistem colectiv de securitate. In aceasta zona, un asemenea sistem de securitate este doar NATO. Prin urmare, securitatea Basarabiei poate fi asigurata doar de NATO. Basarabia nu trebuie doar sa participe si sa gazduiasca pe teritoriul sau exercitii militare NATO, dar sa adere plenar la Alianta Nord-Atlantica.

Potrivit analistului politic Oazu Nantoi, analist politic: „Securitatea Republicii Moldova poate fi asigurata doar de NATO”.

De asemenea si Vlad Cubreacov, presedintele grupului parlamentar al Partidului Popular Crestin Democrat, a declarat ca „Majoritatea populatiei doreste aderarea la NATO„.

In timp ce Moscova coopereaza cu Alianta Nord-Atlantica prin intermediul Consiliului Federatia Rusa – NATO si participa, de mai multi ani, la manevre militare comune, nu vad de ce agentii de influenta ai Moscovei, de la Klimenco si Kralov la Andronic si Brega, s-ar deranja atat de mult in cazul in care Basarabia participa la aplicatii NATO. Abordarea lor este absolut speculativa, intrucat evita sa sublinieze ca este vorba anume de aplicatii, si nu de operatiuni militare. Orice aplicatie militara are scop instructiv si nu angajeaza armata impotriva altei parti, pe cand operatiunile militare reprezinta actiuni angajate contra unui inamic concret.

Republica Moldova trebuie sa dea curs dispozitiilor majoritatii populatiei, favorabile aderarii la NATO, si sa imbratiseze optiunea euro-atlantica asemeni tuturor statelor central si est europene, asemeni tarilor baltice, asemeni tuturor statelor fondatoare ale Uniunii Europene.
// Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.