Regimul comunist al lui Voronin ataca si literatura romana

Ministerul Educatiei si Tineretului basarabean a cerut opinia Institutului de Filologie al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova privind efectuarea unei analize a manualelor de literatura romana pentru a stabili gradul de reprezentare a scriitorilor basarabeni in cadrul acestora.

Potrivit directorului institutului, Ion Barbuta, la aceasta solicitare a Ministerului Educatiei si Tineretului, conducerea institutului a raspuns printr-un aviz, in care au fost prezentate opiniile specialistilor, fara a impartii scriitorii din manualele scolare in romani si basarabeni. „Am facut o analiza a manualelor de literatura si ne-am spus opinia ca specialisti – aceasta incercare de a selecta scriitorii dupa locul de nastere sau dupa alte caracteristici noi nu o intelegem si nu o vom face”, a spus Barbuta. El s-a referit, in acest context, la situatia de pana in anii ’90, cand scriitorii nascuti in Moldova de peste Prut erau considerati moldoveni, iar toti ceilalti – romani. „Noi am analizat manualele in plan stiintific si metodic. In planul separarii, selectarii scriitorilor dupa etnie, dupa alte criterii, noi nu am mentionat nimic”, a precizat directorul Institutului de Filologie.

Si scriitorul Vladimir Besleaga a calificat initiativa Ministerului Educatiei drept „o aiureala”. „Toti scriitorii romani sunt de aceeasi limba, pot sa locuiasca in orice zona. Limba si literatura romana este una – nu se scrie in diferite limbi”, a spus Vladimir Besleaga.

Solicitat de Flux, consilierul ministrului Educatiei si Tineretului, Adrian Ghicov, a declarat ca este vorba de o alarma falsa. „Nu poate fi vorba despre o impartire sau divizare a scriitorilor romani – sunt reprezentati deopotriva si nu avem de gand sa facem aceasta discriminare”, a spus Ghicov. Potrivit lui, in noul curriculum nu exista mentiunea de scriitor moldovean sau basarabean. „In cadrul curriculei sunt recomandate opere valoroase ale scriitorilor romani, inclusiv din Republica Moldova”, a spus Ghicov.
Potrivit lui Adrian Ghicov, analizele manualelor, inclusiv a celor de literatura romana, au fost facute la solicitarea Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret si mass-media, in vederea perfectionarii curriculei scolare. Prima varianta a curriculei scolare a fost adoptata in anul 2000, a doua varianta, revazuta, a fost aprobata pentru retiparire prin ordinul ministrului Educatiei basarabean, Victor Tvircun, din 25 iulie 2006. Saptamana curenta curricula urmeaza sa fie transmisa si liceelor. „S-a revazut si in planul extinderii listei de autori de opere pentru studiere, in planul includerii operelor scriitorilor basarabeni. La intocmirea textelor a fost respectat criteriul valoric de selectare a acestora”, a spus Adrian Ghicov, precizand ca acest lucru a fost facut in comun cu Academia de Stiinte si Uniunea Scriitorilor. Adrian Ghicov a evitat sa precizeze care scriitori basarabeni au intrat in noua varianta a curriculei.

Precizam ca reprezentati ai unor uniuni de creatie si-au exprimat temerea ca, odata cu revizuirea curriculei, Ministerul Educatiei si Tineretului basarabean va elimina un sir de scriitori romani din cursul de literatura romana, inlocuindu-i cu scriitori basarabeni care, prin opera lor, au adus elogii regimului comunist in anii puterii sovietice.
// Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.