OSCE nu poate obliga F. Rusa sa-si retraga prezenta militara din regiunea transnistreana a RM. in lume exista doar citeva organizatii care pot forta anumite state sa-si indeplineasca angajamentele, acesta insa nu este si cazul OSCE, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, seful Misiunii OSCE in RM, William Hill.
Diplomatul a facut aceste declaratii comentind adoptarea de catre Adunarea Parlamentara a OSCE, intrunita in zilele de 3-7 iulie la Bruxelles, a unei rezolutii referitor la RM, in care, printre altele, solicita Rusiei sa-si indeplineasca angajamentul asumat in 1999 la Istanbul de a-si retrage trupele si arsenalul militar din RM.
„Subiectul nu va fi epuizat decit in momentul in care trupele rusesti vor fi retrase. Exista suficiente resurse juridice si fizice pentru ca Rusia sa indeplineasca angajamentele asumate”, a spus Hill. El s-a referit, in context, la declaratiile facute la Bruxelles de deputati rusi, potrivit carora Moscova isi va indeplini obligatiile doar atunci cind vor exista conditii pe care ea le considera potrivite. „Se pare ca s-a lasat sa se inteleaga ca aceasta s-ar putea intimpla doar atunci cind in procesul negocierilor se vor inregistra evolutii pozitive”, a opinat oficialul OSCE. Textul rezolutiei insa denota ca majoritatea parlamentarilor OSCE nu au fost de acord cu acest argument, a declarat diplomatul.
Potrivit Rezolutiei AP OSCE, problema transnistreana este recunoscuta ca o amenintare pentru securitatea si stabilitatea in Europa si ca o piedica in dezvoltarea RM si integrarea ei europeana. Rezolutia cheama guvernul de la Chisinau si autoritatile nerecunoscute de la Tiraspol „sa caute activ cai de solutionare a conflictului”. Potrivit AP OSCE, proiectul privind un statut special al Transnistriei in componenta RM, care ar consolida si asigura suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a RM, este scopul principal al negocierilor. AP OSCE a luat act de decizia CEDO in „cazul Ilascu”, solicitind sa fie intreprinse toate actiunile necesare pentru eliberarea imediata a lui T. Petrov-Popa si A. Ivantoc, detinuti de regimul de la Tiraspol. // Timpul