Liderul administratiei transnistrene, Igor Smirnov, a declarat ca cei care se afla in spatele exploziei din microbuzul de la Tiraspol, in urma careia au murit opt oameni, „vor raspunde numaidecat pentru faptele lor”.
Igor Smirnov a promis ca va elucida cu orice pret acest incident.
Adresandu-se locuitorilor regiunii, Igor Smirnov a spus ca „aceasta tragedie frapeaza prin cinismul, nedreptatea si durerea ei”. „Reaua vointa a cuiva a curmat vietile unor cetateni care nu au nici o vina. Un asemenea rau trebuie sa fie pedepsit si va fi pedepsit. Eu, ca presedinte, voi face totul pentru aceasta”, a spus liderul administratiei de la Tirasol.
Un tanar cu un rucsac imens
Intre timp, presa transnistreana a afirmat, citand surse din cadrul grupului de ancheta, ca autorul exploziei ar fi fost unul din pasageri. Soferul microbuzului, care a supravietuit ca prin minune, spune ca, in dimineata zilei de 6 iulie, in autovehicul a urcat un tanar cu un rucsac imens care i-a atras atentia. Peste cateva minute, microbuzul, care functiona ca maxi-taxi, a sarit in aer.
Agentia transnistreana, Lenta PMR, afirma ca militia ar fi gasit acasa la acest tanar inca o bomba artizanala. Aceste descoperiri nu au fost insa confirmate oficial.
Moment de reculegere la Chisinau
Incidentul de la Tiraspol a provocat imediat reactii si la Chisinau. Presedintele Vladimir Voronin a exprimat condoleante rudelor celor care au decedat in urma exploziei, iar Parlamentul si-a inceput sedinta de vineri cu un minut de reculegere in memoria lor. Autoritatile Republicii Moldova si-au declarat disponibilitatea de a acorda orice ajutor pentru investigarea acestui caz si de a oferi asistenta medicala ranitilor. La fel, si Ambasada SUA in Republica Moldova i-a condamnat „pe cei responsabili de explozie” si s-a aratat gata sa ajute autoritatile la investigarea acestui caz. Iar Misiunea OSCE la Chisinau s-a declarat socata de explozie. „Desi toate circumstantele deflagratiei nu au fost inca stabilite, consideram ca aceasta ar putea fi rezultatul unui atentat criminal”, se arata intr-o declaratie semnata de seful Misiunii, William Hill. El a chemat populatia din regiunea nistreana sa se abtina de la presupuneri neintemeiate, concluzii premature si acuzatii pripite.
‘Musamalizarea pierderilor de explozibili’Cum a fost insa posibil ca o explozie atat de puternica sa aiba loc la Tiraspol? Analistul in probleme militare, Viorel Cibotaru, fost angajat al Ministerului Apararii al Republicii Moldova.
„Cand eram la Ministerul Apararii, mi-aduc aminte de cel putin trei-patru comisii din Federatia Rusa care au verificat stocurile din Transnistria si pe cale neoficiala aflam, de fiecare data, ca descopereau pierderi de armament, de explozive etc, dar toate aceste lucruri erau musamalizate. Noi nu stim cat armament exista in Transnistria, care este modul de control, cine il poate utiliza… Nimic din ce se face in Transnistria nu a fost supus unei verificari internationale”. Opt persoane au murit si cel putin 30 au fost ranite in urma exploziei din dimineata zilei de 6 iulie. Dintre pasagerii vehiculului au supravietuit doar patru. Explozia a fost atat de puternica incat a ranit si cativa pasageri aflati intr-un troleibuz stationat in apropiere. // Romanian Global News