Vicepremierul moldovean Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, considera ca nu exista nici un motiv de ingrijorare legat de evolutia relatiilor bilaterale dintre R. Moldova si Rominia, care, in opinia lui, „sunt in prezent la un nivel deosebit de inalt”, fiind caracterizate de „un constructivism si o intelegere totala”.
A. Stratan a declarat acest lucru, ieri, intr-o conferinta de presa la care a facut bilantul activitatii ministerului in prima jumatate a anului 2006.
Ministrul a comunicat ca este in proces de finalizare semnarea acordului privind regimul de vize dintre cele doua tari dupa aderarea Rominiei la UE, precum si tratatul privind frontiera dintre R. Moldova si Rominia. Totodata, potrivit vicepremierului, Ministerul de Externe de la Bucuresti a anuntat ca examineaza initiativa R. Moldova privind semnarea unui tratat politic de cooperare. A. Stratan a dat asigurari ca mentine un dialog permanent cu „colegul si prietenul” sau de la Bucuresti, ministrul romin de Externe M. R. Ungureanu, si a exprimat multumiri autoritatilor de la Bucuresti pentru sprijinul acordat R. Moldova in parcursul ei de integrare europeana.
Fiind intrebat despre preconizata vizita oficiala la Chisinau a presedintelui Rominiei T. Basescu, A. Stratan a comunicat ca, deocamdata, Bucurestiul n-a anuntat o data concreta, de aceea Serviciul de protocol al MAEIE nu desfasoara pregatiri. Amintim ca, la sfirsitul saptaminii trecute, T. Baseascu, referindu-se la relatiile moldo-romine, a spus ca incearca „sa nu gaseasca motive de reactie care sa conduca la inghetarea relatiilor”, remarcind insa scoaterea din titulatura liceelor a denumirii „romin”. Basescu a mai spus ca „poporul romin se poate reunifica, cel putin de fata, in interiorul UE”. Astfel, seful statului romin a reanimat un subiect sensibil, reluind formula „doua state, un singur popor rominesc”, formula ce a provocat in repetate rinduri reactii dure din partea conducerii comuniste de la Chisinau.
Referindu-se la relatiile moldo-ruse, A. Stratan si-a exprimat speranta ca F. Rusa „va avea o atitudine mai constructiva” si va constientiza ca sanctiunile de ordin economic impuse R. Moldova nu sunt corecte. „Daca Rusia vrea sa adere la OMC, ea trebuie sa respecte cerintele si regulile de joc din comertul international”. Potrivit lui Stratan, „este vorba nu doar de un subiect economic, ci de unul politic”, sanctiunile economice fiind generate de pozitia actuala a R. Moldova in problema reglementarii transnistrene. „Este obstacolul principal, care deranjeaza cel mai mult pe acei ce sprijina regimul separatist de la Tiraspol”, a spus ministrul. Totodata, seful diplomatiei moldovenesti s-a aratat deosebit de optimist in ceea ce priveste reluarea in curind a negocierilor in formatul „5+2”, blocate de citeva luni din cauza Tiraspolului si a Moscovei, si finalizarea, in favoarea R. Moldova, a procesului de reglementare transnistreana. Chisinaul isi pune mari sperante in apropiatul summit „G-8”, pe agenda caruia ar putea sa figureze si problema transnistreana, in contextul discutiilor pe marginea conflictelor inghetate. Potrivit ministrului Stratan, MAEIE a adresat scrisori colegilor din toate tarile-membre G-8 cu solicitarea de a include in agenda subiectul transnistrean. „Asteptam luna iulie, dar credem ca partenerii nostri internationali vor manifesta un interes mare, ca pina in prezent, fata de R Moldova si ne vor sustine si in cadrul acestui summit”, a spus Stratan.
in conferinta de ieri, seful diplomatiei de la Chisinau a spus ca integrarea europeana ramine o prioritate a politicii externe a tarii noastre, mentionind ca dupa finalizarea Planului de Actiuni R. Moldova – Uniunea Europeana, MAEIE va face demersuri in scopul inceperii negocierilor pentru semnarea unui acord de asociere la aceasta structura. Printre prioritatile imediat urmatoare ale ministerului, A. Stratan a numit inceperea negocierilor pentru facilitarea regimului de vize cu UE, ministrul fiind convins ca R. Moldova are sanse sa obtina chiar mai multe facilitati decit Rusia, Ucraina si tarile din Balcanii de Vest. // Timpul