Moldova nu doreste sa ramina la nivelul declaratiilor politice in relatiile cu UE

Moldova nu doreste sa ramina la nivelul declaratiilor politice in armonizarea legislatiei nationale la Acquis-ul comunitar si implementarea Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana, si constientizeaza pe deplin necesitatea sustinerii declaratiilor prin actiuni concrete. Declaratia a fost facuta de catre Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, in cadrul unei intrevederi cu delegatia ad-hoc a Parlamentului European din cadrul Comitetului de Cooperare Parlamentara RM – UE (CCP RM – UE), care efectueaza o vizita oficiala la Chisinau.

Potrivit Agentiei INFOTAG, spicherul moldovean a facut o scurta trecere in revista a celor mai importante actiuni ale Legislativului in vederea apropierii Moldovei de Uniunea Europeana, subliniind ca "este in joc credibilitatea Republicii Moldova in fata institutiilor europene, dar realizarea reformelor democratice este primordiala, in primul rind, pentru poporul Republicii Moldova".

Lupu a informat ca Parlamentul a votat, recent, un proiect de lege care obliga institutiile executiva si legislativa ca, din 1 septembrie curent, in procesul de elaborare si adoptare a actelor legislative sa tina cont de reglementarile dreptului comunitar in materie. El a declarat ca, in conformitate cu angajamentele asumate in fata Consiliului Europei, Parlamentul de la Chisinau va examina, pina la sfirsitul sesiunii curente, elaborarea si modificarea a circa 40 de proiecte de lege care vizeaza reformarea sectoarelor de importanta majora pentru societate: independenta sistemului judiciar, libertatea mass-media, autonomia administratiei publice locale, etc.

Mariane Mikko, conducatorul delegatiei europene, a apreciat pozitiv actiunile realizate de forul legislativ, mentionind, totodata, necesitatea supravegherii procesului de implementare a proiectelor de lege. Ea s-a pronuntat pentru un dialog intens cu organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media in procesul de elaborare a Codului Audiovizualului. Mikko a recomandat parlamentarilor moldoveni sa tina cont de prevederile expertizelor Consiliului Europei si ale OSCE, astfel ca prevederile Codului Audiovizualului sa corespunda tuturor normelor democratice in domeniu.

Interlocutorii au abordat si unele aspecte ale reglementarii diferendului transnistrean. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.