Presedintele in exercitiu al OSCE in vizita in Moldova si Ucraina

OSCE considera ca este timpul initierii unor discutii serioase cu privire la transformarea actualei operatiuni de pacificare din Moldova, a declarat Presedintele in Exercitiu al OSCE, ministrul belgian de Externe, Karel de Gucht, in timpul vizitei sale in Republica Moldova intre 31 mai – 1 iunie.

Transformarea actualei operatiuni de pacificare ruso-moldo-transnistreana in una cu mandat si recunoastere internationala ar consolida securitatea si stabilitatea atit pentru Chisinau, cit si pentru Tiraspol, a declarat De Gucht.

in acelasi timp, OSCE va insista ca trupele si munitiile ruse sa fie evacuate din Republica Moldova si este gata sa aloce 10 milioane de euro pentru aceasta. "Suma va fi suficienta pentru incheierea procesului de evacuare timp de 3 luni. Este o sarcina absolut realizabila," a spus De Gucht, citat de Infotag.

Reamintim ca la 29 mai ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat in sedinta Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ca Rusia si-a indeplinit angajamentele asumate la Istambul vizavi de Georgia si Moldova, iar trupele care mai ramin in aceste regiuni sint forte pacificatoare. Cei extra 500 – 600 de militari care se afla in Transnistria sint acolo pentru a pazi depozitele de munitii ruse care servesc drept garantie Transnistriei ca "Moldova nu va inghiti regiunea ca stat unitar", a mai spus Lavrov.

in timpul aflarii sale in RM, Karel de Gucht a avut o serie de intrevederi cu oficiali moldoveni si cu reprezentanti ai societatii civile, iar la 1 iunie s-a deplasat la Tiraspol, unde s-a intretinut cu liderul regiunii separatiste transnistrene, Igor Smirnov. De Gucht a indemnat partea transnistreana sa adopte o atitudine constructiva si sa revina in mod neconditionat la masa tratativelor in format "5+2". in acelasi timp, De Gucht a reiterat pozitia OSCE cu privire la conflictul transnistrean si care are la baza solutionarea pasnica si respectind principiul suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Oficialul OSCE s-a aratat multumit de activitatea Misiunii UE de Asistenta la frontiera moldo-ucraineana si a sprijinit regimul vamal moldo-ucrainean introdus la 3 martie. "Nu este cale de intoarcere la vechiul regim. Nu putem schimba regulile comertului international. Va chem sa negociati conditiile de realizare a activitatii economice externe de catre firmele transnistrene. indemn autoritatile moldovene sa dea dovada de flexibilitate in acest sens," a mai declarat De Gucht la Tiraspol, potrivit unui comunicat OSCE.

Dupa intrevederea cu Karel de Gucht, liderul transnistrean Igor Smirnov a tinut o conferinta de presa in care a declarat ca Transnistria va reveni la masa negocierilor doar dupa ce Transnistriei ii vor fi oferite garantii internationale pentru realizarea activitatii economice externe in mod independent.

La 2 iunie oficialul OSCE s-a deplasat la Kiev unde a avut o intrevedere cu Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, caruia i-a multumit personal pentru interesul manifestat si rolul jucat de acesta in eforturile de reglementare transnistreana. "Trebuie sa continuam implementarea Planului Iuscenco, adaptindu-l la intirzierile si obstacolele care apar pe parcurs, si sa ne asiguram ca procesul "5+2" este reluat", a declarat De Gucht la Kiev.

Observatorii au calificat declaratiile Presedintelui in exercitiu al OSCE drept o schimbare de retorica si de discurs a acestui organism european si drept un semnal ca Occidentul incepe sa realizeze tot mai mult urgenta identificarii unei solutii viabile conflictului transnistrean. in acelasi timp, problemele ridicate de De Gucht in timpul vizitei sale nu s-au referit la aspectul cel mai important al procesului de reglementare – problema statutului regiunii transnistrene, iar realizarea practica a propunerii cu privire la transformarea operatiunii de pacificare in una cu mandat international va fi o adevarata piatra de incercare pentru o organizatie in care toate deciziile se iau prin consens. // ADEPT

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.