Seful delegatiei UE in Republica Moldova, Cesare de Montis, afirma ca, la un an de la semnarea Planului de Actiuni Republica Moldova-Uniunea Europeana, Comisia Europeana este satisfacuta de rezultatele atinse in realizarea prevederilor acestuia, dar mai asteapta ca Guvernul de la Chisinau sa intreprinda actiuni concrete in domeniul drepturilor omului, combaterii coruptiei si sa realizeze reforma in justitie. Subiectele vizate de Ambasadorul european nu se regasesc, insa, printre prioritatile Guvernului pentru anul 2006, anuntate, joi, de seful diplomatiei moldovenesti, Andrei Stratan.
Cesare de Montis si Andrei Stratan au sustinut, joi, o confeitna de presa comuna, dedicata unui an de la semnarea Planului de Actiuni Republica Moldova-Uniunea Europeana. Potrivit diplomatului italian, Comisia Europeana apreciaza angajamentul pro-european al Republicii Moldova, dar Bruxelles-ul se asteapta la rezultate “si mai bune”, in special in ce priveste reforma justitiei, combaterea coruptiei si respectarea drepurilor omului.
Cele trei directii mentionate de Cesare de Montis nu au intrat, insa, in lista de prioritati ale Guvernului pentru anul 2006, anuntate de ministrul Andrei Stratan. Seful diplomatiei de la Chisinau a afirmat ca, in anul curent, autoritatile moldovenesti isi vor orienta eforturile spre consolidarea democratiei si statului de drept, crearea unui climat investitional favorabil, obtinerea regimului de comert asimetric cu UE, initierea dialogului privind simplificarea regimului de vize cu UE si asigurarea securitatii energetice a Republicii Moldova.
“Nimeni nu stie astazi cat va dura pana la integrarea in UE, dar nu aceasta este important acum, ci preluarea de catre R.Moldova a regulilor de joc din acest spatiu”, a spus de Montis.
Ambasadorul european a mai afirmat ca Bruxelles-ul a receptionat ca pe un semn pozitiv reluarea cooperarii cu FMI si, in functie de evolutiile de la Chisinau, ar putea extinde finantarea pentru tara noastra. Potrivit lui de Montis, pana in prezent, R.Moldova a beneficiat de asistenta din partea UE, in medie, de circa 9 euro pe cap de locuitor.
De Montis a anuntat ca, in aprilie curent, va avea loc urmatoarea sedinta a Comitetului de Cooperare RM-UE.
Amintim ca Reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei in tara noastra, Vladimir Philipov, a afirmat, miercuri, ca pentru a se incadra in dimensiunile unui stat democratic, care impartaseste valorile europene, R.Moldova trebuie obligatoriu sa realizeze reforma in justitie, sa asigure libertatea presei si accesul liber la informatie si sa reformeze institutia nationala a audiovizualului. // Reporter.MD