Uniunea Europeana nu este de acord cu federalizarea Basarabiei

Presedintele Delegatiei Uniunii Europene la Comitetul parlamentar de cooperare Republica Moldova-UE, Marianne Mikko, sustine ca federalizarea Republicii Moldova ca solutie propusa pentru rezolvarea conflictului transnistrean contravine Constitutiei Republicii Moldova.

Intr-o scrisoare expediata presedintelui in exercitiu al OSCE, Karel de Gucht, ministru de Externe al Belgiei, care a lasat anterior sa se inteleaga ca federalizarea ar fi o solutie, Mikko scrie ca in aceasta problema „unele chestiuni necesita a fi clarificate”. „Inteleg ca presedintia belgiana a OSCE este sceptica in ce priveste identificarea in viitorul apropiat a unei solutii pentru conflictul transnistrean. Totusi, deoarece presedintia belgiana a declarat drept una din prioritatile activitatii sale rezolvarea asa-ziselor conflicte inghetate din fosta Uniune Sovietica, ar fi bine sa ne abtinem de a declara conflictul din Transnistria drept unul inghetat”, subliniaza semnatarul.

Mai mult, oficialul european lasa sa se inteleaga ca desi a fost adoptata o conlucrare „mai diplomatica” cu Rusia in problema transnistreana, delegatia Parlamentului European nu este de acord cu stationarea trupelor ruse in Transnistria. „Rusia trebuie sa-si respecte angajamentele asumate la Istanbul in 1999 si o solutie partiala in acest sens ar fi inacceptabila. De altfel, trupele de pacificare stationate in Transnistria sunt formate doar din soldati rusi, nu ucraineni sau romani. Sper sincer ca presedintia belgiana a OSCE va continua eforturile diplomatice in relatiile cu Federatia Rusa si am dori sa vedem un anumit progres in aceasta dificila activitate de a gasi o solutie viabila pentru conflictul din Transnistria”, scrie Marianne Mikko.

Delegatia Parlamentului European la Comitetul de cooperare Republica Moldova-UE s-a intrunit marti, 21 februarie, la Bruxelles, intr-o sedinta preparatorie, la care participa si reprezentanti ai Comisiei Europene. Agenda de lucru include mai multe chestiuni, printre care situatia politica din Republica Moldova (problema transnistreana), securitatea energetica (in contextul masurilor adoptate de „Gazprom”) si functionarea sistemului judiciar („dosarul Pasat”). // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.