GUAM se va constitui definitiv ca organizatie internationala

Ucraina spera ca la urmatorul summit al GUAM sa fie semnate documentele de constituire definitiva a acestei organizatii internationale. in acest scop, se lucreaza intens la documentele de statut ale GUAM, a declarat, marti, in cadrul unui briefing, seful serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Vasili Filipciuc, transmite Agentia INFOTAG cu referire la presa ucraineana.

"Asteptam ca in urmatoarele luni sa aiba loc un summit la nivel inalt la care sa fie coordonate aceste documente de statut si sa fie anuntata transformarea GUAM-ului intr-o organizatie internationala in toata legea", a spus oficialul ucrainean.

Potrivit lui, viceministrii de Externe din statele GUAM se vor intruni, joi, la Baku, pentru a discuta despre intensificarea eforturilor comune pentru rezolvarea conflictelor. in cadrul reuniunii va avea loc si sedinta Comitetului de coordonatori nationali GUAM. Tot la Baku, la finele acestei saptamini, viceministrii de Externe si Energetica ai tarilor GUAM vor avea o reuniune dedicata problemelor de siguranta energetica, la care urmeaza sa participe si reprezentanti ai Turkmenistanului, Kazahstanului, Turciei, Poloniei, Italiei, Iranului, Greciei, Bulgariei, Rominiei si Comisiei Europene.

INFOTAG precizeaza: GUUAM (Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova) a fost constituita in anul 1999, iar in 2005 si-a schimbat denumirea in GUAM, odata cu retragerea Uzbekistanului din organizatie. La ultimul summit al GUAM, care a avut loc in aprilie 2005, la Chisinau, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a propus formarea pe baza GUAM-ului a unei organizatii regionale cu oficii si alte structuri corespunzatoare. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.