Parlamentul a acceptat infiintarea unui nou minister

Parlamentul a aprobat, cu 56 de voturi, infiintarea Ministerului Administratiei Publice Locale (MAPL), сare va elabora si implementa politicile de functionare a institutiilor administratiei publice locale. Deputatii din fractiunile PPCD si AMN, precum si unii deputati independenti nu au sprijinit initiativa Guvernului, apreciind ca acest nou minister se va transforma in staff-ul electoral al partidului de guvernamant pentru alegerile locale din anul 2007.

Amintim ca, saptamana trecuta, deputatii au remis acest document in comisia parlamentara de specialitate. Potrivit ideii Guvernului, atributiile noului minister vor tine de elaborarea politicilor si reglementarea activitatii institutiilor administratiei publice locale, intretinerea relatiilor cu Consiliul Europei si Uniunea Europeana in domeniul autonomiei publice locale. De asemenea, noua structura are menirea sa “sprijine autoritatile locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale si in functionarea lor”, sa urmareasca modul in care este respectat principiul autonomiei locale, sa elaboreze rapoarte financiare asupra activitatii puterii locale si sa le prezinte Guvernului, sa contribuie la atragerea de investitii in teritorii.

Parlamentarii din toate fractiunile, cu exceptia celor comunisti, au manifestat suspiciuni asupra modului in care este propusa formarea noului minister si asupra demunirii acestuia. Astfel, fractiunea AMN a apreciat ca, prin crearea MAPL, guvernantii urmaresc organizarea unui staff electoral in ajunul alegerilor locale din anul 2007, pentru a exploata la maximum resursele administrative. Reprezentantii PPCD au afirmat ca noul minister va “hipercentraliza controlul asupra administratiei publice locale”, iar deputatii democrati au cosiderat necesara crearea unei structuri ministeriale care sa consolideze puterea locala si sa se ocupe de dezvoltarea teritoriului, insistand ca acesta sa se numeasca “Ministerul Dezvoltarii Terirtoriului si Administratiei Publice”.

In consecinta, numai deputatii din fractiunea comunistilor si cativa deputati independenti au votat pentru adoptarea proiectului in lectura a doua si au autorizat astfel Guvernul sa constituie un nou minister. Urmeaza ca Executivul sa elaboreze si sa aprobe structura si regulamentul MAPL, dupa care seful statului va numi candidatura noului ministru. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.