La 31 august 2014 se împlinesc 25 ani de la oficializarea Limbii Române. Potrivit poetului Ion Hadârcă, „sunt 25 de ani de la Marea Adunare Naţională care de fapt a jalonat şi a trasat direcţiile noastre strategice de mai departe”.
„25 de ani de la istorica sesiune care a proclamat revenirea la grafia latină şi limba română, identică cu cea moldovenească, drept limbă de funcţionare în noul stat apărut pe harta Europei”,declară poetul Ion Hadârcă.
În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor ’80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989. Este o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni, unde se cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină. Sub acest impuls, peste două zile, pe 29 august 1989 se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie.
Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, când se votează și cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.
Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990 sub genericul de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, După anul 2009, sărbătoarea a revenit la denumirea veche. Este al treilea an, când Ziua Limbii Române este sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului.
Este sărbătoare marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cântec și joc.