22 cei mai buni studenți moldoveni din străinătate au fost premiați

Au fost aleși laureații celei de-a patra ediție a concursului de excelență academică pentru Moldova numit „Gala Studenților Originari din Republica Moldova”. Anul acesta, 129 de studenți din diverse colțuri ale lumii s-au înscris în concurs. Dintre aceștia, preselecția au trecut-o 46 tineri, care au fost evaluați de către juriul din acest an. Într-un final au fost aleși 22 de câștigători.

Câștigătoarea Premiului Mare pentru excelență academică, acordat de către Asociația Investitorilor Străini (FIA), a fost Patricia Zghibarță, studentă la Drept Internațional la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie.
Iată care sunt cei mai buni studenți moldoveni din străinătate în acest an:
Categoria Licență
Doina Gherțescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, România
Nicoleta Paladi, American University in Bulgaria, Bulgaria
Cristina Lupușor, New York University Abu Dhabi, EAU
Alexandru Streleț, University of Reading, Marea Britanie
Roman Celac, McGill University, Canada
Valeria Bortă, Universitatea din București, România
Alexandrina Bivol, Universitatea Babeș-Bolyai, România
Irina Zuza, Maastricht University, Olanda
Victoria Zuza, University College London, Marea Britanie

Categoria Master
Maria Vîzdoagă, Columbia University School of Law, SUA
Patricia Zghibarță, University of Cambridge, Marea Britanie
Danu Radu, Universitatea din Bologna, Italia
Cristian Cartofeanu, Örebro University, Suedia
Ira Postolachi, University Paris-Dauphine, Franța
Mihai Mogîldea, College of Europe, Belgia
Andrei Căpăstru, Örebro University, Suedia
Ana-Maria Pancu, Universitatea Erciyes, Turcia
Cătălina Brînza, Universitatea Babeș-Bolyai, România
Dorin Frăsîneanu, МГИМО МИД, Rusia
Cristian Bounegru, Université de Lyon, France
Categoria Doctorat
Dina Niculăeș, Italian Institute of Technology și Institute of Chemical Research of Catalonia, Italia și Spania
Nicolae Spalatu, Tallinn University of Technology, Estonia


Prin susținerea Galei, FIA aperciază tinerii absolvenți care au obținut rezultate remarcabile prin eforturi constante. Cei mai mari investitori din țară sunt ferm convinși că acești tineri specialiști nu ar trebui să taie legăturile cu casa lor și să contribuie la dezvoltarea țării.

Alături de tradiționala sesiune de premiere, echipa GSORM a vrut să facă auzite viziunile tinerilor din Diaspora studioasă. Aceștia sunt invitați să se expună în cadrul noii rubrici GSORM Talks, dezvoltând un subiect prin care vor aborda modalități de a produce schimbări sustenabile în țară. Iar pentru că țara poate fi schimbată în special când revii ACASĂ, vom avea și o sesiune cu invitați care deja au revenit în țară și au reușit să se facă remarcați prin realizările sale, pentru a relata care sunt oportunitățile și provocările la revenire – rubrica Reveniri care inspiră.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.