În 2013, peste 300 de persoane au încercat să traverseze frontiera cu acte false

Potrivit serviciului de presă al Poliției de Frontieră, în 2013 au încercat să traverseze frontiera Republicii Moldova cu acte false 315 persoane.

Din cele 315 persoane, 253 sunt cetățeni moldoveni. În anul 2012, numărul infracțiunilor de acest gen a constituit 307. Astfel, potrivit datelor statistice deținute la nivelul Poliției de Frontieră, din cele 307 documente, 186 s-au dovedit a fi contrafăcute, 113 – falsificate și alte 8 – străine.

Printre cele mai reproduse documente se numără împuternicirile notariale, fiind înregistrate 138 de procuri. În punctele de trecere, inspectorii de frontieră au identificat 63 de persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care au prezentat la control acte de identitate contrafăcute, falsificate sau străine. Întâietatea la această categorie o reprezintă pașapoartele – 35, urmează cărțile de identitate – 10 și 5 vize.

Printre tertipurile cele mai folosite de falsificatori rămân în continuare, alterarea paginii cu datele personale, substituirea fotografiei, modificarea datei de valabilitate, imitarea ștampilei sau cazurile în care cetățenii moldoveni încearcă să iasă ilegal din țară cu pașapoartele altor persoane.

Menționăm că în prima lună a acestui an, angajații Poliției de Frontieră au reținut 19 persoane care au recurs la uz de fals în actele de călătorie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.