2009 – prima rafinarie in R. Moldova

STANDARD FINANCIAR: 15 milioane de euro – investiţii în prima rafinărie din Moldova cu o capacitate de 1 mil. tone de petrol

La mijlocul anului 2009, Republica Moldova va avea o rafinărie cu capacitatea de prelucrare a circa 1 milion tone de petrol pe an. Aceasta în cazul în care proiectul investiţional, iniţiat de un consorţiu de companii locale, în frunte cu Valiexchimp, va fi realizat cu succes. Unul din principalele efecte ale acestui ambiţios proiect ar fi apariţia unei noi industrii în Moldova – a celei petrochimice.

15 milioane de euro pentru o rafinărie de 1 milion de tone

Centrul noii industrii va fi oraşul Comrat, unde de doi ani şi ceva funcţionează o mini-rafinărie petrolieră cu o capacitate de procesare de 35 mii tone de petrol pe an. Mini-rafinăria a fost construită în anul 2005 de firma mixtă AS Petrol pentru a procesa petrolul extras de la zăcământul din localitatea Văleni. Ulterior, administrarea mini–rafinăriei şi a zăcământului a fost preluată de compania Valiexchimp.

„La început am decis să extindem şi să modernizăm capacităţile existente de rafinare ale mini-rafinăriei. În acest scop, până în prezent, au fost realizate investiţii de circa 3 mil. euro. La ora actuală, capacităţile ne permit procesarea a circa 100 mii tone de petrol pe an. Specialiştii străini, invitaţi pentru a efectua studiile de fezabilitate şi lucrările de proiectare, ne-au declarat, însă, că pentru succesul afacerii şi mai ales pentru diversificarea acesteia este mai bine de construit, pe baza celei existente, o rafinărie cu o capacitate de 1 milion de tone pe an. Cu atât mai mult cu cât compania deja dispune de terenul necesar în acest sens. Există şi cea mai mare parte din infrastructură, inclusiv depozite şi cale ferată cu instalaţii de transbordare a petrolului şi a produselor petroliere. Conform studiilor preliminare, sunt necesare investiţii de circa 15 milioane de euro pentru ca, în luna mai 2009, să inaugurăm la Comrat o rafinărie cu capacitatea de 1 milion de tone pe an”, ne-a spus Valentin Bodişteanu, directorul general al companiei petroliere Valiexchimp. Banii provin din împrumuturi luate de la băncile locale.

Revista de analiză şi rating STANDARD FINACIAR.//Eco.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.