2 martie – pagina tragică din istoria Republicii Moldova

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Memoriei. Este ziua de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acest an se împlinesc 24 de ani de la acţiunile de luptă de pe Nistru.

În contextul comemorării celor căzuţi în conflictul armat din 1992 astăzi în republică vor fi organizate mai multe acţiuni consacrate acestui eveniment.

Astfel, în dimineaţa zilei, vor avea loc depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Iar ulterior se va desfășura Marşul Memoriei din Piaţa Marii Adunări Naţionale către Complexul memorial „Eternitate”, la monumentul Maica Îndurerată, unde va avea loc un miting de comemorare a eroilor căzuţi.

Vor fi organizate servicii divine în catedralele şi bisericile din ţară, după care va fi organizată şi o masă de pomenire cu servirea „terciului ostăşesc”.

Participanţii la război vor fi decoraţi cu distincţii. De asemenea, din mijloacele financiare alocate de Guvern 140 mii lei vor fi direcționate pentru susţinerea financiară a veteranilor şi a familiilor celor decedaţi în luptele pentru independența și integritatea Republicii Moldova.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Atunci efective ale Gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.

Poliţiştii din Dubăsari, cu armament insuficient în dotare, au acceptat să predea sediul în schimbul promisiunii că vor fi lăsaţi să plece. Totuşi, ei au fost arestaţi şi duşi la Tiraspol, iar în luptă s-au implicat localnicii din Cocieri.

Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au implicat Poliţia. În timpul conflictului, separatiştii din stânga Nistrului au fost susţinuţi de Armata a 14-a din Rusia

Războiul a durat până în octombrie 1992. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar, potrivit unor estimări, la conflictul armat din 1992 au participat circa 29 de mii de persoane, dintre care 287 au decedat.

În conformitate cu hotărârea Parlamentului din 26 februarie 2010, ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.