Connect with us

Social

Un tanc T-54, descoperit într-o gospodărie din Varniţa// VIDEO

Un autovehicul în stare dezmembrată, asemănător unui tanc T 54, a fost descoperit de SIS în gospodăria unui locuitor din satul Varniţa, raionul Anenii Noi. Vehiculul militar va fi remis spre expertizare organelor abilitate.

Presa de la Chişinău scrie că, potrivit informaţiilor preliminare, persoanele implicate în caz, tată şi fiu, cu vârste de 36 şi 60 de ani, întrebatei despre originea transportului, s-au încurat în declaraţii.

În prezent, Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Inspectoratul de Poliţie Bender investigează cazul pentru a stabili scopul păstrării maşinii blindate şi provenienţa acesteia.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Atenție, șoferi! A demarat operațiunea „Umbriș”

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare desfășoară, începând cu vineri, 27 octombrie, operațiunea „Umbriș” pe întreg teritoriul țării.

Operațiunea are scop de prevenire, în contextul în care în perioada rece a anului persistă foarte des ceaţă, iar din această cauză se diminuează câmpul vizual al șoferului dacă parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă sunt umbrite.

Conducătorii auto care vor fi depistați în trafic că circulă cu geamuri fumurii vor fi sancționați contravențional cu o amendă de la 600 până la 1200 lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

De menționat, în perioada de 9 luni a anului curent 3 177 de șoferi care aveau parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă umbrite au fost sancționați.

În acest context, INP recomandă şoferilor: să circule cu prudență fără a depăși limita de viteză admisă, să înlăture orice obiect de pe geamul parbrizului mașinii pentru a avea o vizibilitate mai bună, să nu se angajeze în depășiri riscante fără o temeinică asigurare şi să nu urce la volan dacă au consumat alcool.

Citește mai departe

Social

Atenţie! Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră

R.Moldova trece duminică la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la 03.00, care va deveni 02.00, iar 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ţara noastră revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est.

Ora de iarna se schimbă în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie şi este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene. Convenţia Comisiei a fost adoptată pentru consumul raţional al energiei electrice.

Parte la această convenţie sunt circa 70 de state, printre care şi Republica Moldova. Scopul este de a beneficia cât mai mult de lumina naturală a soarelui şi de a reduce folosirea luminii artificiale.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie).

Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. La 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

Adaptarea la ora de iarnă nu este prea uşoară, spun psihologii. Schimbarea creează senzatia de oboseală şi irascibilitate, accentueaza stările de depresie sau creşte stresul şi anxietatea din cauza întunericului şi a frigului. Persoanele cărora le place rutina sunt cele mai stresate, pentru că trecerea la ora de iarnă le dă peste cap obiceiurile zilnice.

În schimb, persoanele care se adaptează mai repede la schimbări îşi continuă activităţile normal, fără să fie afectate în vreun fel.

Citește mai departe

Social

La Chișinău va avea loc cursa costumată de alergare HellRun

Sâmbătă, 28 octombrie, la ora 18:00, în Grădina Botanică din Chişinău va avea loc cea de-a doua ediție a cursei costumate de familie HellRun 2017. Aceasta este singura cursă oficială de noapte din Republica Moldova și se desfășoară pe o distanță de 4 km.

HellRun nu este o cursă competitivă, iar la aceasta pot participa toți doritorii, indiferent de vârstă sau pregătire sportivă. Condiția obligatorie este ca aceștia să poarte costume de carnaval.

Până la start, pe scenă vor fi organizate concursuri, cum ar fi cea mai originală familie costumată, Bostanul oficial HellRun 2017 sau concursul cu mumii, câștigătorii cărora vor fi premiați.

Startul va fi dat la ora 20:00, iar participanții vor avea la dispoziție o oră pentru a parcurge traseul plin de surprize, unde îi așteaptă cadouri, dar și personaje costumate din poveștile de groază. La linia de finiș, toți participanții vor primi o medalie simbolică în formă de dovleac.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social2 ore în urmă

Atenție, șoferi! A demarat operațiunea „Umbriș”

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare desfășoară, începând cu vineri, 27 octombrie, operațiunea „Umbriș” pe întreg teritoriul țării. Operațiunea are scop...

Externe17 ore în urmă

Cutremur de 4,1 în Vrancea

Un cutremur de 4,1 s-a înregistrat în această după-amiază în zona Vrancea. Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, seismul a avut...

Politică1 zi în urmă

Republica Moldova printre ţările susţinute financiar de Cehia // INTERVIU

Republica Moldova rămâne într-o listă a ţărilor prioritare pentru investitorii cehi. Pentru perioada, 2018 -2023,  în lista ţărilor care vor...

Social1 zi în urmă

Atenţie! Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră

R.Moldova trece duminică la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la 03.00, care va...

Justiție2 zile în urmă

Ministerul Justiției propune simplificarea procedurilor şi reducerea duratei proceselor de judecată

Ministerul Justiției a înaintat Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea Codului de Procedură Civilă (CPC). Documentul conține prevederi noi...

Externe2 zile în urmă

Un bărbat a găsit o sacoşă cu 25.800 de lei în stradă

O sacoşă cu aproape 6.000 de euro a fost găsită de un bărbat în Piața Libertății, din centrul Timișoarei. Bărbatul...

Social2 zile în urmă

La Chișinău va avea loc cursa costumată de alergare HellRun

Sâmbătă, 28 octombrie, la ora 18:00, în Grădina Botanică din Chişinău va avea loc cea de-a doua ediție a cursei...

Advertisement

Opinii