Connect with us

Social

Un moldovean a încercat să intre în România cu ţigări ascunse într-un camion încărcat cu soia

Publicat

pe

Un moldovean a încercat să introducă ilegal în România ţigări de contrabandă, pe care le-a ascuns în bena unui autovehicul încărcat cu soia. În total, poliţiştii de frontieră şi vameşii români de la Sculeni au descoperit 24.600 de țigări de proveniență R.Moldova.

Cazul a avut loc pe 20 noiembrie. în jurul orei 11.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni — I.T.P.F. Iași, când s-a prezentat pentru a intra în România cetățeanul moldovean Arcadie S., în vârstă de 43 de ani, conducând un autocamion marca Volvo, înmatriculat în R. Moldova, încărcat cu soia.

În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. În timpul acestuia au fost descoperite ascunse în soia 24.600 de țigarete, marca ‘Plugarul’, cu timbru de acciză Republica Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reținerii țigărilor, în valoare totală de 11.179 lei româneşti și sancționarea contravențională a bărbatului, cu amendă în valoare totală de 10.000 lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Un bărbat, care a suportat infarct miocardic, transportat cu elicopter SMURD de la Cahul la Chișinău

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 53 ani, care a suportat infarct miocardic, a fost transportat în după amiaza zilei de astăzi cu un elicopter SMURD de la Cahul la Chișinău.

Pentru transportarea pacientului în stare gravă a fost solicitat echipajul aero – medical Galați.

Persoana a fost strict monitorizată pe parcursul zborului de echipajul SMURD, reușind să ajungă în siguranță la Chișinău.

Elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din capitală, de unde bolnavul a fost preluat de un echipaj medical și transportat la Institutul de Cardiologie, pentru îngrijiri ulterioare.

Potrivit datelor IGSU acesta este a șaptesprezecea operațiuni aero–medicală transfrontalieră realizată pentru cetățenii Republicii Moldova de la începutul anul 2018.

Citește mai departe

Social

O grădiniță din capitală, în stare avariată, va fi renovată în baza unui parteneriat public-privat

Publicat

pe

De către

Grădinița nr. 166 din str. Nicolae H. Costin, 63/3, sectorul Buiucani, care se află în stare avariată din anul 2006 , va fi renovată, în baza unui parteneriat public-privat. Primarul interimar  al capitalei, Ruslan Codreanu, a convocat astăzi o ședință de lucru a serviciilor municipale pe teritoriul fostei grădinițe.

Clădirea instituției de educație preșcolară a fost dată în locaţiune unei instituții private de învățământ.

Pentru a suplini numărul mare de cereri pentru încadrarea copiilor în grădinițe, autoritățile municipale au decis reconstrucția capitală a sediului în baza unui parteneriat public-privat.

Parteneriatul prevede că un agent economic îşi asumă executarea în totalitate a lucrărilor de modernizare, iar după redeschidere grădiniţa îşi va păstra statutul de instituţie publică.

În urma inspecției, Ruslan Codreanu a dispus ca serviciile municipale să desfășoare în termene restrânse lucrări de salubrizare a teritoriului fostei grădinițe, reconectarea iluminatului public și securizarea perimetrului prin amplasarea unui post de pază.

Astfel, timp 2 săptămâni, serviciile municipale abilitate vor evacua deșeurile și vor curăța vegetația de pe teritoriul grădiniței, pentru a facilita începerea lucrărilor de construcție.

Proiectul de renovare a instituției prevede reconstrucția capitală a sediului, amenajarea teritoriului, pavilioanelor și a terenului de joacă pentru copii, dar și construcția unui nou gard. Darea în exploatare a grădiniței este planificată până la finele anului 2019.

Municipalitate va finanța achiziționarea inventarului pentru blocul alimentar și a mobilierului pentru relansarea activității grădiniței pentru copii.

După reabilitarea integrală a edificiului grădiniței, vor fi formate circa 12-14 grupe, iar capacitatea instituției va fi de circa 360-380 copii.

Citește mai departe

Social

Călătorii de pe Aeroportul Internațional Chișinău gustă Vinul Moldovei și sunt invitați la Ziua Națională a Vinului

Publicat

pe

De către

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, călătorii ajunși la Aeroportului Internațional Chișinău vor avea ocazia să descopere Vinul Moldovei, produsul mândriei naționale, de îndată ce intră în țara noastră.

Începând cu data de 4 octombrie, toți pasagerii se bucură de o primire în cele mai bune tradiții ale ospitalității moldovenești: vin de calitate și voie bună la standul „Wine of Moldova” special amenajat în zona de sosiri din incinta aeroportului.

Oficiul Național al Viei și Vinului, împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, alături de compania „Avia Invest”, vor oferi oaspeților de peste hotare sticle promoționale de vin cu logo-urile „Wine of Moldova” și „Ziua Națională a Vinului” alături de mesajul „Bine ați venit în Moldova!”.

Vinul îmbuteliat în sticle de 187 ml este produs din „Feteasca Neagră”, un soi de struguri local, autentic prin excelență și reprezentativ pentru Vinul Moldovei.

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, promoterii vor distribui oaspeților cele circa 5000 de sticle promoționale cu vin, însoțite de invitația de a participa la cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, care se va desfășura între 6 și 7 octimbrie în Piața Marii Adunări Naționale.

Vasile Luca, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Ziua Națională a Vinului este una dintre cele mai importante sărbători naționale, care aduce un omagiu Vinului Moldovei și tradițiilor în vinificație. Vinul Moldovei a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova peste hotarele țării, după ce a câștigat mai multe medalii la concursurile și expozițiile internaționale de profil. Întâmpinarea oaspeților capitalei cu o sticlă de Vinul Moldovei, în ajunul Zilei Naționale a Vinului, este deja o tradiție. E un gest de „Bun Venit!”, prin care le oferim tot ce avem mai bun ca țară”.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Ziua Națională a Vinului este un eveniment emblematic pentru Republica Moldova, iar noi am decis să dăm startul celei mai importante sărbători dedicate Vinului Moldovei încă de la începutul acestei săptămâni. Fiecare călător care ajunge pe Aeroportul Internațional Chișinău primește în dar o sticlă de vin de 187 ml, pe a cărei etichetă sunt prezentate denumirea soiului indigen și genericul celei de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului – „Vin din sufletul Moldovei”.

În acest mod îi invitam pe toți cei care sosesc în țara noastră să vină în zilele de 6 și 7 octombrie în PMAN, unde va fi celebrată cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.

Natalia Turcanu, director-executiv, Asociația Națională a Turismului Receptor din Moldova: „Ziua Națională a Vinului este un eveniment strategic, care promovează Republica Moldova ca destinație pentru turismul vinicol. Sărbătoarea se bucură în fiecare an de un mare succes, fiind vizitată de sute de mii de oameni din țară și de peste hotare. Respectiv, și în acest an așteptăm cât mai mulți turiști străini, pentru care Ziua Națională a Vinului va constitui un bun prilej de a descoperi Vinul Moldovei, dar și potențialul turistic al țării”.

Petru Jardan, director, „Avia Invest”: „În ajunul sărbătorilor, pasagerii care ajung în țara noastră sunt primiți în spiritul celor mai bune tradiții locale, ca să ne cunoscă țara și să simtă ospitalitatea chiar de la primii pași făcuți pe pământ moldovenesc. Ziua Națională a Vinului este ocazia perfectă pentru a-i cuceri pe turiștii străini cu tradițiile noastre și a-i servi cu tot ce avem mai bun – Vinul Moldovei. Iar cei care gustă odată din ospitalitatea noastră, se vor întoarce neapărat”.

Ziua Națională a Vinului (ZNV) va fi sărbătorită în zilele 6 și 7 octombrie. Cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”, cea de-a XVII-a ediție a ZNV va fi dedicată vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – o garanție a calității acestora. Vizitatorii vor fi îndemnați să cunoască Vinul Moldovei și să-l cosume moderat și responsabil.

Timp de două zile, în inima capitalei, 60 de vinificatori vor oferi spre degustare oaspeților Vinul Moldovei produs pe întreg teritoriul țării. În Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone, printre care Zona meșterilor populari, care va găzdui o expoziție a obiectelor artizanale realizate, dar și o Curte Țărănească în plină acțiune de preparare a vinului, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei.

Vizitatorii care vor dori să descopere Vinul Moldovei vor putea alege să facă tururi tematice, care pornesc din inima capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara. Tradiționala Școală a Vinului va cuprinde o serie de masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști, care vor iniția participanții în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com