Connect with us

Social

Trei inspectori de patrulare, reținuți. Stopau mașini și extorcau de la șoferi sume cuprinse între 1000 și 10000 lei

Publicat

pe

Trei inspectori de patrulare, dintre care un comandant de grupă din Regimentul de Patrulare nr.2 Bălți al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI, au fost reținuți, după ce au extorcat bani de la mai mulți șoferi.

Inspectorii de patrulare activau pe un drum public, la intrarea într-un sat din raionul Fălești, stopau mijloace de transport, invocând suspecția că șoferii acestora ar fi condus în stare de ebrietate.

După mai multe discuții și “negocieri”, manifestând un comportament neetic și folosind un limbaj licențios, polițiștii extorcau și primeau sume de bani cuprinse între 1000 și 10000 lei, atât în valută cât și în euro.

În schimbul banilor estorcați, inspectorii de patrulare nu dădeau curs documentării cazurilor de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Din materialele cauzei s-a stabilit că, șoferii care erau stopați fiind suspectați de conducere în stare de ebrietate, erau supuși, în mod selectiv, testului de alcoolemie cu un aparat alcooloscopic neidentificat.

În urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție și ofițerii SPIA în automobilele de serviciu, oficiile și domiciliile figuranților, au fost ridicate mijloace bănești, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Inspectorii de patrulare implicați au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 u.c., cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 7 la 10 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Doi tineri din România și Federația Rusă, depistați pe malul râului Prut

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră din Sculeni au depistat doi tineri din România și Federația Rusă, pe malul râului Prut, care nu-și puteau justifica prezența la frontieră. Tinerii au fost reținuți la o diferență de câteva ore.

Primul ca a fost înregistrat, în jurul orei 15:00, când patrula de la punctul de trecere Sculeni a observat o persoană care venea în fugă, pe pod, dinspre România. La intrarea în punctul de trecere, lângă barieră, bărbatul a fost oprit și supus verificării.

Acesta nu deținea niciun document de identitate și prezenta un comportament neadecvat. Din spusele lui s-a aflat că este cetățean al României de 38 de ani, fapt confirmat ulterior de colegii români.

Totodată, ca urmare a schimbului de informații și date pe caz între responsabilii de frontieră moldo-române, s-a stabilit că cetățeanul a trecut ilegal frontiera de stat, prin ocolirea punctul de trecere Sculeni (România). Tânărul a fost deferit Poliției de Frontieră Române.

Cetățeanul Federației Ruse a fost reținut pe malul râului Prut, în timp ce cerceta împrejurimile. Către ora 16:30, la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Sculeni a parvenit o sesizare din partea populației locale privind prezența în localitate a unui cetățean străin care se interesează de traseul spre frontieră.

Operativ, mai multe patrule au fost concentrate pe perimetrul de frontieră din responsabilitate. Drept urmare, pe malul Prutului a fost identificat cetățeanul Federației Ruse de 38 de ani.  Acesta a reușit să demonstreze că nu avea intenția de a trece ilegal hotarul moldo-român, prin prezentarea înregistrării sale la una din rutele aeriene. u toate acestea, el a fost cercetat contravențional pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, conform art. 332 CC al RM.

Bărbatul a declarat că era în apropiere și din simplă curiozitate s-a deplasat spre râul Prut, neștiind că aflarea în zonă se permite doar cu avizul Poliției de Frontieră.

Citește mai departe

Social

În premieră, deținuții din Penitenciarul nr. 3 din Leova au participat la simularea procesului de vot

Publicat

pe

De către

Pentru prima oară într-un penitenciar din Republica Moldova a fost organizat un atelier de educație electorală pentru deținuți. Peste 50 de persoane care se află în detenție la Penitenciarul nr. 3 din Leova au participat la o sesiune de informare și simulare a proceselor electorale.

Inițiativa a aparținut Asociației Obștești „Prospect” din Cimișlia și s-a desfășurat în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală.

Astfel, deținuții au intrat în rol de: membri ai Biroului Electoral al secției de votare cu urna mobilă, operatori care verifică datele din buletinele de identitate, observatori și alegători. După încheierea simulării, situațiile au fost discutate și explicate de către echipa CEC.

„Nu a mai fost nimeni până acum să ne vorbească despre alegeri în afară de ziua când votăm. Fiecare vot contează! Părerea mea este că, dacă eu nu o să-mi exercit votul, ar putea să o facă altcineva în locul meu și eu nu vreau asta. Eu merg la vot în primul rând pentru că sunt cetățean al țării”, afirmă Ruslan, deținut.

Ruslan a fost condamnat acum 5 ani. Pe atunci era consumator de droguri. A reușit să scape de dependența sa și în ultimii doi ani este voluntar, încercând să-i convingă pe alți deținuți să renunțe la droguri. Vine cu un sfat, le vorbește cu exemple din experiența sa și îi încurajează să lupte cu viciile lor. A participat cu mult interes la atelierul de informare și chiar s-a oferit să joace rolul unui funcționar electoral în timpul simulării procesului de vot.

Ruslan mai are de stat în închisoare 2 ani și jumătate. Însă, potrivit angajaților penitenciarului, Ruslan are șansele să obțină liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen. Așa că Ruslan speră că va vota la secția din preajma casei sale la alegerile parlamentare din 2019.

Un alt deținut, Andrei, care mai are un deceniu de ispășit din sentința sa, își va exercita dreptul de vot la penitenciar.

„Am aflat despre anumite proceduri, dar și alte informații pe care nu le-am știut. O astfel de activitate este organizată pentru prima oară la noi. Să știți că și aici, în penitenciar, în ziua alegerilor, ni se explică procedurile și actele pe care trebuie să le avem pentru a vota. În februarie voi vota din nou, de data aceasta, mai informat”, spune Andrei.

Valentina Scobici, consultantă principală în Direcția comunicare, relații publice și mass-media a CEC, a menționat că a văzut că persoanele deținute sunt niște cetățeni activi, instruiți, care vor să știe mai multe despre alegeri și despre ce se întâmplă în ziua scrutinului. „Noi ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova să fie activi în procesele electorale, iar pentru a fi activi trebuie să fie informați”, relatează Valentina Scobici, consultantă principală în Direcția comunicare, relații publice și mass-media a CEC.

Președintele Asociației Obștești „Prospect” din Cimișlia, Andrei Bargan, este încrezător că asemenea activități vor spori activismul civic: „Cred că acest exercițiu îi va ajuta să fie mai informați despre procesele electorale, viața politică și procedura de vot. Sperăm ca acești cetățeni să își exercite dreptul de vot și să-și cunoască drepturile constituționale”.

Deținuții din Republica Moldova participă la alegeri cu ajutorul urnelor mobile. Pe perioada exercitării votului, administrația penitenciarului le eliberează buletinul de identitate din dosarul personal. Votul lor, ca și în cazul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, este secret. În Penitenciarul de tip închis nr. 3 din Leova își ispășesc pedeapsa peste 380 de persoane.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

Citește mai departe

Social

La Chişinău va fi creat un centru pentru îngrijirea animalelor fără stăpân

Publicat

pe

De către

În capitală se desfăşoară lucrările de amenajare a unui centru pentru îngrijirea câinilor fără stăpân. Potrivit primarului general interimar Ruslan Codreanu, acest centru va fi deschis în următoarele luni.

Pentru deschiderea Centrului, Primăria a prevăzut alocarea a circa un milion de lei.

Centrul va fi amenajat pe teritoriul necropolei municipale și va oferi servicii de sterilizare a maidanezilor și îngrijire postoperatorie (3-7 zile). Animalele vor fi prinse din stradă, sterilizate, ținute pe perioada postoperatorie și apoi vor fi eliberate.

Potrivit edilului-șef, în cadrul noii structuri a fost angajat deja un veterinar, iar centrul medical este dotat cu consumabile în proporție de 80 la sută. De asemenea, a fost efectuată licitația pentru construirea volierelor pentru animale. Autoritățile publice locale așteaptă autorizarea de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Ruslan Codreanu a precizat că în cadrul acestui centru, animalele vor fi întreținute în condiții umane. „Scopul nostru este de avea o instituţie pentru sterilizarea animalelor, iar câinii sterilizați acolo, să fie tratați în condiții umane”, a menţionat primarul de Chişinău.

În altă ordine de idei, primarul interimar şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu voluntarii și ONG-urile din domeniu, care să se implice atât în procesul de sterilizare a animalelor, cât și în campaniile de informare privind soluționarea problemei câinilor vagabonzi.

În perioada octombrie-noiembrie, la Chișinău va sosi o companie străină specializată în sterilizarea maidanezilor. „Centrul nostru și compania străină ne-ar putea asigura timp de o jumătate de an un succes în ceea ce privește sterilizarea maidanezilor”, a mai spus Ruslan Codreanu.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com