Connect with us

Social

Stânga Nistrului a găzduit festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”

Publicat

pe

Colective artistice și meșteșugari din 15 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, s-au întâlnit la Rașcov, stânga Nistrului. Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov” s-a desfășurat în casa de cultură, renovată cu sprijinul UE și al organizației Polish AID în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD.

Sărbătorile au căpătat o cu totul altă amploare pentru locuitorii satului Rașcov din stânga Nistrului, după ce casa de cultură din localitate a fost renovată. Uniunea Europeană a oferit peste 244 mii de euro pentru renovarea instituției, iar Ambasada Poloniei – 30 de mii de euro.

„E foarte important ca oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru să se poată întâlni în asemenea locații, să organizeze evenimente comune și astfel, să-și consolideze colaborarea”, a menționat Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.

Edificiul de peste 50 de ani găzduiește acum evenimente culturale de amploare, precum e festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”.

„Acum, satul Rașcov are posibilitatea să găzduiască evenimente de diferit format, iar faptul că aici se pot întâlni locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului bucură și mai mult”, a spus ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk.

În cadrul Festivalului au fost organizate expoziții de fotografii și lucrări manuale confecționate de meșteșugari, dar și excursii la obiectivele turistice din Rașcov. Satul are mai multe atracții turistice: izvorul „Paniska Krîniţa”, stânca roșie și un cimitir evreiesc care are peste trei sute de ani. În sat funcţionează o biserică ortodoxă şi una catolică, construite în secolul al XVII-lea.

Tot aici s-au păstrat ruinele bisericii ortodoxe „Pocrovskaia”, care datează cu anul 1740, și ruinele unei sinagogi, construită în mijlocul secolului al XVIII-lea.

„Renovarea casei de cultură a adus un nou suflu în viața satului nostru. A fost decizia întregii comunități să cerem finanțare anume pentru acest obiect și cred că a fost o decizie înțeleaptă”, a subliniat primarul localității, Oleg Berșadschii.

„Festivalul a fost organizat pentru a consolida relațiile culturale, turistice și de prietenie între circa 15 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, începând cu Șoldănești și Camenca, până la Dubăsari”, a menționat Alina Ciobanu, coordonatoarea AO „Casa de acasă”.

Sâmbătă, 9 iunie, va avea loc al doilea festival cu același generic și aceleași activități în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului.

Acesta e unul din 30 de parteneriate, finanțate de UE prin intermediul programului de consolidare a încrederii, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.

 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Tinerii se exprimă prin teatru social. Un grup de adolescenți au prezentat o piesă despre prevenirea sarcinilor

Publicat

pe

De către

Un grup de adolescenți din mai multe orașe ale țării, fete și băieți, membri ai Rețelei de Tineri Educatori de la Egal la Egal „Y-PEER Moldova”, au prezentat astăzi, de Ziua internațională a Fetelor, o piesă de teatru social despre prevenirea sarcinilor nedorite în adolescență.

Piesa, montată și jucată de tineri, cu susținerea UNFPA, explorează fenomenul sarcinilor nedorite și a necesității educației pentru sănătate în rândul tinerilor din Moldova.

Piesa de teatru social prezintă istoria Alinei și a lui Andrei, doi adolescenți, care s-au îndrăgostit, și au trăit prima lor experiență sexuală după o petrecere organizată de unul dintre colegi. Chiar dacă ambii aveau reușite școlare bune, aceștia nu s-au protejat, iar, la scurt timp, Alina a descoperit că este însărcinată.

Ea a vrut să vorbească cu mama, care, însă, nu a avut timp pentru asta; a încercat să găsească sprijin la școală și printre colegi, dar s-a ciocnit de reacții dure. Într-un final, tânăra a fugit de acasă, și abia atunci s-au sensibilizat atât părinții, cât și profesorii.

Cazul este unul reprezentativ printre tinerii din Moldova, susțin membrii „YPEER”.

„Anual, în jur de 3600 de fete adolescente rămân însărcinate neplanificat, iar 2500 dintre ele dau naștere, nefiind pregătite pentru această schimbare din viața lor. O naștere neplanificată în adolescență înseamnă un risc sporit atât pentru sănătatea fizică și psihologică a mamei, cât și a copilului. Este important să prevenim asemenea situații, prin educație în familie, la școală și în comunitate”, afirmă Galina Manole, coordonatoare „Y-PEER”.

Piesa de teatru social, prezentată în incinta Liceului „Ion Luca Caragiale” din or. Orhei, a adunat zeci de elevi, profesori și părinți din mai multe raioane. Spectacolul a fost urmat de o discuție cu cei prezenți în sală, iar părerile au fost diferite.

Ce s-a întâmplat cu Alina si Andrei se poate întâmpla cu oricine dintre noi. Eu cu părinții nu am discutat așa subiecte, până a deveni membră Y-PEER”, susține Mihaela.

Cred că ar trebui să mergem la un medic sau psiholog de la un Centru de sănătate prietenos tinerilor pentru a vorbi despre relațiile în adolescență”, spune Ana-Maria.

Scoala ar trebui să ne ajute, dar disciplina “Educație pentru sănătate” este opțională și ajunge la prea puțini elevi. Sper că treptat atitudinea față de acest subiect se va îmbunătăți și va fi acordată o mai mare atenție sănătății tinerilor, spune Sorin, un adolescent din or. Bălți.

Ludmila Sîrbu, analistă de Programe Tineret la UNFPA Moldova, afirmă că educația pentru sănătate în școli, predată în mod sistematic, previne comportamentele riscante în adolescență și consecințele acestora cum ar fi sarcinile și infecțiile cu transmitere sexuală.

Este un fapt demonstrat. Un studiu recent în Europa, inclusiv țările fostei Uniuni Sovietice, a arătat că acolo, unde educația pentru sănătate se predă în mod regulat în școală, doar șase fete cu vârsta de 15-19 ani din 1000 de fete de aceeași vârstă nasc. Pe când în Republica Moldova, această cifră este de cinci ori mai mare”.

În R. Moldova locuiesc astăzi peste 160,000 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Piesa de teatru social despre prevenirea sarcinii nedorite în adolescență se aliniază campaniei de informare și mobilizare comunitară “Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, care se desfășoară în 22 de localități din mun. Chișinău, Cahul, Orhei, Rezina și Fălești, fiind susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, UNFPA Moldova și Ambasada Olandei.

Citește mai departe

Social

În premieră, un polițist de frontieră din R.Moldova a obținut titlul de IRONMAN

Publicat

pe

De către

Șeful-adjunct al Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău Alexei Dorin a participat la competiția internațională IRONMAN 2018 și a reușit să se înscrie în lista „oamenilor de fier”.

Voința de a merge până la capăt și rezistența de care a dat dovadă pe parcursul competiției l-au ajutat să atingă performanțe și rezultate frumoase. De altfel, polițistul de frontieră este al VII-a cetățean al Republicii Moldova care s-a învrednicit cu acest titlu.

IRONMAN este cea mai completă și mai dificilă probă de triatlon, rezervată deopotrivă bărbaților și femeilor, profesioniști și amatori de diferite vârste din întreaga lume, care implică 3,8 km înot, 180 km bicicletă și 42 km alergare.

Competiția s-a desfășurat în data de 7 octombrie curent, în orașul spaniol Calella, regiunea Barcelona-Maresme.

Citește mai departe

Social

La 15 octombrie expiră al doilea, ultimul termen de plată a Impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2018

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chișinău a amintit că la 15 octombrie expiră al doilea, ultimul termen de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul în curs. 

Onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare direct la oficiile poștale, bancare sau prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md sau prin: https://servicii.fisc.md/fisaimobilului.aspx cu log-ările semnăturii digitale/mobile.

Scutirea la impozitul pe bunurile imobiliare se acordă persoanelor de vârstă pensionară, în temeiul art. 283 din Codul fiscal conform Anexei (380 mii lei din valoarea estimată în scopul impozitării imobilului – domiciliu).

 În temeiul legislației în vigoare, pentru cei care admit restanțe la plata impozitului pe bunurile imobiliare sunt prevăzute penalități, măsuri de executare silită, inclusiv sechestrarea bunurilor private.

 Pentru siguranța și protecția datelor cu caracter personal, Avizele de plată pot fi eliberate la sediul Direcției, la prezentarea actului de identitate sau a împuternicirii legale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com