Sondaj: 38 % – moldovean care vorbeşte moldoveneasca, 34% – moldovean care vorbeşte româna

38 % din cetăţenii Republicii Moldova se consideră drept moldoveni vorbitori de moldovenească, 34 %- ca moldoveni vorbitori de română, iar 11 % – ca român care vorbeşte româna.

Cel puţin aşa reiese dintr-un sondaj sociologic, realizat de Centrul de Cercetare Sociologică (CCSM), în perioada 11 noiembrie-21 noiembrie. Răspunsurile respondenţilor au fost date la întrebarea legată de aspecte identitare: „Dvs cine vă simţiţi?”.

În plus, 7 %- din respondenţi au declarat că se consideră moldoveni-vorbitori de rusă, 2%- ruşi vorbitori de moldovenească şi 2% – ruşi vorbitori de rusă.

Totodată, acelaşi sondaj arată că 28 % din cetăţeni consideră că fac parte din electoratul liberal, 24% – din electoratul comunist, 20% – din electoratul democrat, iar 16 %- din cel socialist.

În contextul apropiatelor alegeri parlamentare, sondajul mai arată că 59 % din cetăţenii noştri nu ţin cont de părerea nimănui, atunci când merg la vot, 30 % – ţin cont de părerea familiei, 4 % – de părerea personalităţilor care apar la TV, 4% – de cea a colegilor de serviciu, iar 3%-de părerea primarului.

Moldova.ORG precizează că Centrul de Cercetare Sociologică (CCSM) a realizat, în perioada 11 noiemrie-21 noiembrie, sondajul sociologic:„Măsurarea intenţiei de vot şi comportamentul electoral în legătură cu alegerile parlamentare”.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1050 persoane cu vârsta mai mare de 18 ani din 74 de localităţi ale republicii, având o eroare tolerată de ± 3 %.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.