Se deschid săli de judecată în penitenciare

În Penitenciarul nr.2-Lipcani a avut loc ieri, 30 ianuarie, prima ședință de judecată într-o sală, ce  a fost amenajată direct în instituție. La ședința de judecată  au fost examinate cererile a 34 condamnați, toate părțile procesului fiind prezente la penitenciar.

Aceasta a fost posibil după ce, la 20 decembrie 2017, au intrat în vigoare modificările la Codul de procedură penală, prin care s-a oferit posibilitatea judecătorilor de a examina unele chestiuni privind executarea pedepsei, inclusiv în sediul penitenciarului (de exemplu: examinarea liberării condiționate înainte de termen, constatarea condițiilor de detenție a condamnaților, ș.a.).

Departamentul Instituțiilor Penitenciare a anunțat astăzi că intenționează să extindă crearea unor astfel de săli de judecată în toate penitenciarele din țară. Potrivit instituției, această oportunitate va reduce semnificativ cheltuielile de la bugetul de stat în ceea ce privește transportarea deținuților și întreținerea angajaților, care asigură paza și escortarea la ședințe.

DIP precizează că, în prezent, sistemul penitenciar al Republicii Moldova întâmpină mari dificultăți pentru asigurarea prezenței persoanelor private de libertate în fața instanțelor de judecată, din cauza personalului și a mijloacelor de transport insuficient.

“Aceste modificări vor contribui la respectarea drepturilor persoanelor private de libertate, prin neadmiterea aglomerării spațiilor din incinta instanțelor de judecată, cât și așteptarea de durată a orei ședinței în autospeciale”, precizează DIP.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.