Connect with us

Diverse

Scoși din fire: ce facem cu interceptările în Republica Moldova

Publicat

pe

Numărul de interceptări autorizate de organele de drept este în continuă creștere, se atestă lipsa garanțiilor împotriva abuzurilor din partea reprezentanților statului, iar autoritățile sunt reticente să ofere explicații, se spune într-o nouă cercetare realizată de CPR Moldova: „Scoși din fire: ce facem cu interceptările în Republica Moldova”.

Potrivit cercetării, în timp ce instituțiile statului nu pot să cadă de acord care este cifra reală a interceptărilor, acestea totodată nu pot oferi mai multe informații, care ar ajuta cetățenii să înțeleagă de ce justiția moldovenească autorizează atât de multe interceptări.

 „Rata demersurilor procurorilor admise de judecători rămâne a fi la nivelul de 98%, adică o acceptare aproape automată, iar datele despre aplicarea garanțiilor legale împotriva abuzurilor lipsesc”, se arată în cercetare.

În 2017, CPR Moldova a transmis mai multe solicitări de informație subiecților care efectuează activitatea specială de investigații, cerând date despre numărul de demersuri, date dezagregate despre infracțiunile vizate, numărul de interceptări anulate și alte statistici, dar a primit variate refuzuri.

Astfel, Serviciul de protecție și pază de stat, a considerat că numărul demersurilor de autorizare a interceptării și înregistrării comunicațiilor nu poate în general constitui obiect al Legii cu privire la accesul la informații. Centrul Național Anticorupție a răspuns că nu duce evidența interceptărilor.

Serviciul de Informații și Securitate a tratat solicitarea ca petiție și a refuzat să dea un răspuns. Ministerul Afacerilor Interne și-a motivat refuzul prin faptul că informația ar constitui secret de stat, iar Serviciul Vamal a spus că nu efectuează o evidență a informațiilor solicitate, fiindcă nu este utilă și nu este prevăzută de lege.

Procuratura a oferit un răspuns incomplet solicitărilor CPR. Aceasta a oferit datele statistice privind numărul interceptărilor admise și respinse și cele efectuate cu autorizarea procurorului, însă nu a oferit și celelalte informații solicitate.

Un alt aspect îngrijorător menționat de CPR este nerespectarea garanțiilor din Legea privind activitatea specială de investigaţii și Codul de procedură penală, și anume faptul că, după încetarea interceptării, procurorul trebuie să informeze persoanele care au fost supuse măsurii despre aceasta.

La o solicitare a organizației, Procuratura Generală a comunicat că au fost informate 461 de persoane în cazul a peste 11,000 de interceptări inițiate între 2012 și sfârșitul lui 2017, adică 4%. Cu alte cuvinte, consideră autorul, această garanție a protecției drepturilor persoanei este aproape inexistentă în practică.

Nici dreptul la apărare nu este respectat, din perspectiva secretului convorbirii dintre avocat și client. Potrivit avocaților cu care a discutat CPR Moldova, în condițiile actuale în care majoritatea demersurilor sunt autorizate aproape automat, avocații se văd nevoiți să își cenzureze discuțiile la telefon cu proprii clienți, nefiind siguri că acestea sunt exceptate de la măsura specială de investigație.

Îîntre 2014 și 2016, numărul demersurilor de interceptare a convorbirilor admise de judecători s-a dublat, ajungând la 11,474 în 2017, conform statisticilor Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ), citate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

O cifră contestată de Procuratura Generală, care indică o cifră mult mai mică, și anume 3,142 de cazuri  Această diferență e argumentată prin faptul că AAIJ contabilizează toate demersurile privind interceptările (inclusiv cele de prelungire), iar PG doar cele de dispunere a interceptării.

„Indiferent de datele statistice, oferite de Procuratura Generală sau cele ale instanțelor de judecată, interceptările în Republica Moldova au un caracter masiv și sunt în creștere. Mai ales în condițiile în care, în unele sedii judecătorești 100% din demersurile procurorilor sunt satisfăcute, iar verificările ulterioare a legalității acestora uneori pur și simplu nu au loc. Respectiv, cetățenii au temeri rezonabile că statul le poate încălca nejustificat dreptul la viața privată, iar scurgerile care apar sistematic în presă, suspectate a fi din surse din cadrul organelor de drept, agravează problema și sporesc suspiciunile”, se mai spune în analiză.

Potrivit acesteia, primul pas în ameliorarea situației ar putea fi îmbunătățirea transparenței în jurul activității de interceptare. Totodată, se impun și mecanisme adiționale independente de monitorizare și control care să asigure respectarea drepturilor cetățenilor la viață privată.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Avocat: Interpol a confirmat că dosarul împotriva lui Renato Usatîi este unul pe motive politice

Publicat

pe

De către

Avocatul Anatolie Istrate anunță că procurorul a ignorat din nou ședința de judecată în dosarul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Potrivit acestuia, procuratura tergiversează procesul întrucît “instanța are toate temeiurile pentru a anula mandatul de arest pe numele liderului PN, mai ales în lumina faptului că Interpol a confirmat caracterul politic al dosarului penal”.

„Instanța a contestațiile apărătorului lui Renato Usatîi în ceea ce privește revocarea măsurii de reprimare – arestul, și transferul de proceduri penale în Marea Britanie”, a declarat Istrate. Potrivit lui, audierile au fost amînate pe motiv că procurorul nu s-a prezentat la ședința de judecată, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă judiciară.

Istrate a subliniat că aceasta demonstrează faptul că procuratura tergiversează procesul întrucît Interpol a refuzat solicitarea Moldovei de anunțare în căutare internațională a lui Renato Usatîi.

„În argumentarea poziției Interpolului se stipulează că refuzul este pe criterii politice, iar organele de urmărire penală din Marea Britanie nu l-au urmărit și nici nu au de gînd să-l cerceteze penal pe Renato Usatîi”, a mai menționat Istrate.

Prin urmare, potrivit avocatului, data viitoare instanța de judecată va avea toate temeiurile pentru a dispune revocarea măsurii de reprimare aplicată lui Renato Usatîi, mai ales în condițiile în care „avem și o confirmare a unui organ internațional care confirmă ceea ce am spus noi, apărătorii – cauza penală intentată împotriva lui Renato Usatîi este cu tentă politică”.

Citește mai departe

Diverse

Pe 1 iunie va avea loc Marea Săpuneală, un marș pentru o igienă mai bună în școli

“Vino alături de noi să sărbătorim 1 iunie altfel.”

Publicat

pe

De către

Asociația “Părinți Solidari”, Uniunea Elevilor din Moldova și Orașul Meu invită la Marea Săpuneală pe 1 iunie. Marea Săpuneală este un marș pentru o igienă mai bună în școli.

Părinții și elevii sunt revoltați de faptul că instituțiile de învățământ din țară nu sunt dotate cu veceuri și blocuri sanitare care să corespundă unor cerințe minime de igienă și decență:

  • Numărul toaletelor este suficient – o toaletă la 25 de fete, o toaletă și un pisoar la 50 de băieți, câte o toaletă pentru personalul feminin și masculin.
  • Toaletele sunt accesibile pentru toți, inclusiv pentru angajați și copiii cu dizabilități.
  • Toaletele asigură intimitate și siguranță.
  • Toaletele pentru fete și băieți sunt complet separate.
  • Toaletele pot fi folosite într-un mod igienic și sunt ușor de curățat.
  • Toaletele dispun de facilități de spălare a mâinilor și hârtie.
  • Există o procedură standard de întreținere a toaletelor care asigură disponibilitatea și igiena lor continuă.

Organizatorii propun ca anul de studii 2018-2019 să fie anul unei campanii de igienizare în școli și alte instituții de învățământ, atât în Chișinău, cât și în toată Republica.

Marea Săpuneală va avea loc pe 1 iunie, ora 10, lângă centrul comercial Unic.

Organizatorii Marii Săpuneli au venit cu următorul mesaj:

O educație bună începe și de la toalete decente.

Astăzi, mii de elevi merg la școală cu hârtia și săpunul propriu. Astăzi, în școlile din întreaga țară, nu există uscătoare, apă potabilă sau pur și simplu toalete cu uși și separatoare. În fiecare zi, drepturile la sănătate și intimitate a mii de elevi sunt încălcate fără urmă de îngrijorare din partea autorităților.

Rapoartele oficiale confirmă că 10% dintre școli nu corespund standardelor minime de igienă și 60% dintre elevi apreciază cu o notă de la 1 la 4 starea igienică din școli. Este timpul să batem alarma și să ne mobilizăm. A cere condiții de igienă mai bune în școli nu este un moft, o pretenție sau un capriciu. Noi considerăm că a cere condiții mai bune de igienă înseamnă revendicarea drepturilor fundamentale la sănătate și intimitate, drepturi inalienabile, de care trebuie să se bucure fiecare elev într-o țară care pretinde a fi europeană.

Împreună vom cere viitorului primar ca până în 2019 toate școlile din municipiu să respecte standardele minime de igienă. În toate școlile din capitală trebuie să fie suficiente toalete și acestea să dispună de facilități de spălare a mâinilor, hârtie, să asigure intimitatea elevilor, să fie curate și accesibile inclusiv pentru copii cu dizabilități.

Înțelegem că schimbarea nu poate fi făcută peste noapte. Începem cu Chișinăul. Începem cu marșul. Anul de studii 2018-2019 va fi anul marei campanii de igienizare în capitală. Vom bate alarma la primărie, vom discuta cu directorii, vom informa elevii și părinți cum să-și ceară drepturile.

Ești elev, părinte sau pur și simplu un cetățean căruia îi pasă de viitoarea generație atunci vino alături de noi. Este timpul să ne cerem drepturile, fără frică, fără prejudecăți – împreună pentru sănătatea copiilor Republicii Moldova.

Citește mai departe

Diverse

Emoții la maternitatea din Rezina. Fundaţia lui Vlad Plahotniuc Edelweiss a oferit daruri tinerelor mămici

Publicat

pe

De către

Emoții frumoase la maternitatea din Rezina. Campania “O nouă viață” a Fundației lui Vlad Plahotniuc “Edelweiss” a ajuns și la mamele de acolo. Acum, în cutiile de daruri au fost incluși și o pereche de papucei pentru micuți. Femeile au spus că se bucură de lucrurile primite, pentru că sunt foarte necesare.

Liliana Danilia a născut acum câteva zile o fetiță. Tânăra mămică a primit în dar hăinuțe și jucării pentru copil. Femeia a spus că cel mai bine îi prind scutecele și pliantele din care învață lucruri noi.
“Când primești de la cineva un cadou este foarte emoționat, este plăcut așa ceva”, a spus Liliana Danilia.

Campania “O nouă viață” a ajuns în Rezina încă în luna martie și până acum, au fost oferite aproape 60 de cutii cu daruri.

“Avem aici mămici care sunt prezente de pe ambele maluri ale Nistrului, avem mămici și din Râbnița, Camenca, care vin și nasc în spitalul din Rezina și apreciază enorm de mult această atenție a Fundației Edelweiss”, a subliniat Eleonora Graur, președintele raionului Rezina.

Campania “O nouă viață” a Fundației lui Vlad Plahotniuc “Edelweiss” a fost lansată din luna martie în toată țara. Cutii cu daruri pentru pici ajung în 24 de maternități.

Citește mai departe