Scannerul de la Ocnița, destinat controlului vehiculelor feroviare, va fi dat în exploatare până la finele anului

Postul vamal „Ocnița – feroviar” va dispune de unul dintre cele mai performante scannere existente actualmente pe piață. Echipamentul este prevăzut pentru controlul mărfurilor transportate pe calea ferată, iar construcția acestuia va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, conform termenelor agreate.

Echipamentul de scanare este donat de către Guvernul Chinei în cadrul unui proiect de asistență tehnică cifrat la 5,7 milioane de dolari. Tot în cadrul aceluiași proiect, postul vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost dotat, în luna mai, cu un scanner pentru inspectarea bagajelor de cală.

Funcționalitatea noului scanner de la Aeroport, precum și mersul lucrărilor de construcție a celui de la Ocnița, au fost verificate în cadrul unei vizite de monitorizare, întreprinse de către reprezentanții Centrului Internațional pentru Schimburi Economice și Tehnice al Chinei de pe lângă Guvernul RPC, ai antreprenorului general și cei ai companiei producătoare.

 „Acest parteneriat ne ajută enorm la îmbunătățirea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal în domeniul antifraudă. Datorită acestor dotări, vom preveni și combate mai eficient contrabanda și alte fraude care pot atenta la securitatea economică și transfrontalieră din regiune”, a subliniat șeful Vămii Vitalie Vrabie.

Reprezentanții părții chineze au menționat că apreciază eforturile depuse de autoritatea vamală în vederea dezvoltării infrastructurii vamale și au dat asigurări că vor susține în continuare demersurile de modernizare a instituției.

Proiectul este realizat în baza Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, încheiat la 10 iulie 2013 și schimbului de note dintre guvernele celor două state din data de 13 octombrie 2016 și 10 noiembrie.

Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal „Leușeni”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.