Savantul Aurelian Gulea la 65 de ani

De Victor Neaga/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Astăzi, 28 mai, savantul chimist Aurelian Gulea a împlinit frumoasa vârstă de 65 de ani. Aurelian Gulea este profesor universitar, şef al catedrei de chimie anorganică şi fizică a USM, viceacademician coordonator al Secţiei de Ştiinţe Biologice, Chimice şi Ecologice a AŞM.

Gulea este autorul a 14 monografii şi manuale, a 80 brevete de invenţie, a publicat 640 studii şi lucrări ştiinţifice atât la noi în ţară, cât şi peste hotare. Tot el, în 1994, a fondat laboratorul de chimie coordinativă pe lângă catedra de chimie anorganică şi fizică a USM.

Savantul Aurelian Gulea este laureat al Premiului şi al Medaliei de Aur OMPI (Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală, Geneva); Cavaler, Ofiţer şi Comandor al Ordinului Belgiei „Merite de l`Invention”; deţine Ordinul European de Merit (Comunitatea Europeană, ACEOM), fiind şi Ofiţer al Ordinului Belgo-Spaniol de Merit, Cavaler şi Comandor al Ordinului de Malta, deţinând Medalia de Aur „Henry Coandă”.

De asemenea, acesta este deţinǎtorul Medaliei de Aur a Comunităţii Europene pentru promovarea inventatorilor.

În total, Aurelian Gulea a fost distins cu peste 100 de medalii de aur, argint şi bronz ale Saloanelor mondiale şi internaţionale de inventică.

Pe lângǎ nenumǎratele medalii, Aurelian Gulea este Doctor Honoris Causa al Universităţii „George Bacovia” (2000), Bacău, şi al Universităţii din Bucureşti (2005); Membru titular al Academiei de Ştiinţe din New York şi Laureat al Premiului Naţional în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii, fiind decorat şi cu Ordinul „Gloria Muncii” (Republica Moldova).

Aurelian Gulea este o mândrie naţională, omul care a ştiut să îmbine ipostazele de profesor şi de savant, omul care ne aduce faimă peste hotarele ţării.

Mulţi ani, Domnule savant!
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.