Roman Chircă explică cauzele existența mai multor intermediari în procesul de livrare a curentului electric

Directorul Insitutului Economiei de Piaţă din Moldova, Roman Chircă, spune că există mai mulți intermediari în procesul de livrare a energiei electrice pentru că centrala de la Cuciurgan nu se află în spațiul juridic al Republicii Moldova, dar este controlată de administrația de la Tiraspol.

“Existența acestor scheme este rezultatul care îşi are originea din poziția monopolistă, pe care o are furnizorul, și este o formă de convertire a livrării de energie electrică dintr-un stațiu care nu este controlat de RM, dar agenții sunt înregistrați în calitate de agenți economici ai Moldovei în spațiul juridic fiscal-vamal al țării. De aici RM are puține instrumente de a influența acest proces, respectiv noi vom fi martori permanenți ai unor mișcări tectonice în sensul organizării procesului de modificare lanțului de companii care vor fi intermediari în procesul de livrare”, spune acesta în cadrul unui interviu oferit pentru Infotag.

Potrivit analistului, România este o posibilă sursă de energie electrică, dar problema este că sistemele noastre energetice sunt diferite și sunt necesare ajustări.

“Putem apela la România în caz de necesitate acută pe o perioadă anumită, scurtă. Pe viitor România este un potențial partener, trebuie doar demarate și continuate proiectele de interconectare într-un sistem energetic comun”, adaugă acesta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.