Connect with us

Important

Reparaţia clădirii Preşedinţiei va începe în septembrie. Cine va efectua lucrările

Publicat

pe

Reparaţia clădirii Preşedinţiei va începe la finele lunii august-începutul lunii septembrie, lucrările fiind efectuate în totalitate din contul partenerilor turci, a anunţat preşedintele Igor Dodon, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii la Reședința de Stat de la Condrița

Potrivit lui, în Turcia a început deja selectarea agentului economic, care se va ocupa de restabilirea clădirii. Imediat ce va identificată, conform procedurilor interne ale Turciei, compania respectivă, va fi organizată o conferinţă de presă şi se va anunţa detaliile.

Aşa cum am promis, simbolul statului- clădirea Preşedinţiei care a fost distrusă de cei care acum sunt la guvernare- va fi restabilită din banii partenerilor externi. Reparaţia va începe la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie”, a menţionat Igor Dodon.

Preşedintele a spus că edificiul va fi reparat „nu din cauză că are nevoie preşedintele de oficii”, dar pentru că este un simbol al statului – clădirea principală din centrul capitalei.

Anterior, preşedintele Dodon a anunţat că va deschide un cont extrabugetar pentru a acumula surse financiare necesare reparaţia clădirii Preşedinţiei, devastată în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Şeful statului a menţionat că va cere ajutorul de la prietenii şi partenerii săi externi, astfel încât în 2017 clădirea să fie reparată.

Edificiul a fost construit între 1984-87 pentru a găzdui sovietul suprem al RSSM. Clădirea a fost devastată în urma evenimentelor din aprilie 2009.

În urma violențelor din acum șapte ani, cel mai mult au fost afectate parterul și primul etaj al clădirii. Costul iniţial al reparaţiei a fost estimat la 218 milioane lei, fiind efectuate lucrări de circa 112  milioane lei.

De atunci au fost înlocuite geamurile, care au fost sparte în timpul revoltelor, a fost reparat acoperișul clădirii, schimbată pardoseala au fost reparate sistemele de comunicații, iar clădirea a fost împrejmuită cu un gard de trei metri.

Totuşi, pentru că statul nu are bani, lucrările de reparaţie au fost stopate. Din cauza faptului că sediul Președinției rămâne în reparații  ex-preşedintele Nicolae Timofti şi actualul şef de stat IgorDodon îşi au reşedinţa într-un fost conac urban, monument de arhitectură, amplasat pe strada Nicole Iorga din Chișinău.

Citește mai departe

Important

UE a oferit cinci automobile pentru serviciile sociale „Echipă mobilă” de pe ambele maluri ale Nistrului

Publicat

pe

De către

Echipele mobile din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Slobozia și Tiraspol au fost dotate cu automobile noi, cu suportul Uniunii Europene. Automobilele au fost oferite în cadrul proiectului „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Keystone Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul prevede crearea și dezvoltarea a șase servicii noi, 5 echipe mobile și un centru de zi, pentru  persoanele cu dizabilități și activități de capacitare a administrațiilor publice locale, organizațiilor nonguvernamentale, personalului serviciilor noi create în vederea prevenirii instituționalizării  persoanelor cu dizabilități  și incluziunii lor sociale.

Astfel, în cadrul evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș au înmânat cheile automobilelor reprezentanților  administrațiilor publice locale din unitățile administrativ teritoriale  menționate mai sus.

În ultimii 5 ani, cu suportul Uniunii Europene, au fost create 10 Echipe mobile pentru persoanele cu dizabilităţi. Aceste servicii se axează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi prin servicii de consiliere, recuperare şi reabilitare psihosocială, în vederea creşterii gradului de autonomie personală, de prevenire a instituţionalizării şi incluziune socială”, a declarat Stela Grigoraș.

Sperăm că, oferind automobile noi pentru Echipele mobile care prestează servicii sociale persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, creăm condiții mai bune de lucru pentru activitățile lor și acest fapt va duce la îmbunătățirea serviciilor sociale oferite celor care au nevoie de ele”, a subliniat ambasadorul Peter Michalko.

Totodată, acest proiect încurajează transferul de cunoștințe și experiențe  în domeniul dezvoltării  serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități între reprezentanții comunităților de pe ambele maluri ale  Nistrului,  urmărind obiectivul final de  stabilire a relațiilor interumane și de consolidare a încrederii.

Datorită acestui proiect, Keystone Moldova are posibilitatea de a dezvolta parteneriate cu administrațiile publice locale și organizațiile non-guvernamentale din UTA Gagauzia și din Transnistria, fapt ce va contribui la realizarea multor inițiative frumoase în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități în viitor”, a menționat Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova.

Echipa mobilă este un serviciu care oferă asistență socială la domiciliu persoanelor cu dizabilități și familiilor lor din localităţi izolate, cu acces limitat la servicii specializate. Serviciile prestate de Echipa mobilă variază în funcţie de necesităţile beneficiarilor și pot include: asistenţă şi consiliere psihologică, servicii medicale și de reabilitare / recuperare (kinetoterapie, asistenţă logopedică), instruire specială în scopul dezvoltării abilităţilor pentru o viaţă independentă în comunitate etc.

 Proiectul „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” este evaluat 559 968,45 euro, dintre care 80% sunt bani oferiți de Uniunea Europeană și 20% reprezintă contribuția partenerilor de implementare și a IM Swedish Development Partner.

Citește mai departe

Important

Referendumul privind revocarea lui Dorin Chirtoacă va costa aproape 9 milioane de lei

Publicat

pe

De către

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi devizul de cheltuieli pentru desfăşurarea referendumului privind revocarea lui Dorin Chirtoacă, care urmează a fi desfăşurat pe 19 noiembrie. Astfel, plebiscitul va costa 8,91 milioane de lei.

Alina Rusu, preşedinta CEC, a precizat că cheltuielile includ remunerarea funcţionarilor electorali, procurarea bunurilor şi prestarea serviciilor şi materiale informative. Hotărârea CEC va fi transmisă spre aprobare Guvernului şi Parlamentului pentru alocarea banilor necesari pentru desfăşurarea referendumului.

Precizăm că, anterior, Consiliul Municipal Chişinău a decis organizarea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă la data de 19 noiembrie. Fracţiunea PL din CMC a cerut anularea deciziei.

După aprobarea unei hotărâri a CEC privind organizarea plebiscitului, Partidul Liberal a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care au solicitat judecătorilor să se expună pe marginea articolului 33 și 34 din Legea administrației publice locale și articolul 177 din Codul Electoral, care presupun suspendarea primarului și organizarea referendumului de revocarea din funcție a acestuia.

Citește mai departe

Economie

În premieră, cercetările de piață pot include și date din stânga Nistrului

Publicat

pe

De către

Mediul de afaceri va avea posibilitatea să acceseze date referitoare la piața din stânga Nistrului. Un parteneriat pentru elaborarea în comun a cercetărilor de marketing a fost stabilit de Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol și Camera de Comerț și Industrie Moldo-Franceză.

Platforma de cooperare a fost înființată în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Cercetările de marketing permit mediului de afaceri, precum și altor părți interesate, să afle care este potențialul de consum, calitatea serviciilor prestate, satisfacția consumatorului, ș.a. nu doar din dreapta, dar și din stânga Nistrului, ceea ce este o premieră.

Informația este de folos în special antreprenorilor mici și mijlocii, care nu au suficiente resurse pentru a întreține departamente specializate. Însăși parteneriatul a fost lansat în urma solicitărilor oamenilor de afaceri, membri ai camerelor de comerț, cărora le lipseau datele agregate pentru ambele maluri.

Astfel, potențialii solicitanți se pot adresa direct Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Franceze ori Camerei de Comerț și Industrie din Tiraspol pentru a comanda cercetări de piață.

Pentru realizarea obiectivelor proiectului au fost instruiți specialiști în domeniul elaborării cercetărilor de piață. Va fi creat un site specializat și organizată o campanie de informare a potențialilor comanditari. Platforma are un potențial sporit de sustenabilitate, dat fiind interesul mediului de afaceri față de astfel de informații.

Parteneriatul celor două camere de comerț, care are un puternic impact de consolidare a relațiilor mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului, prevede inclusiv acordarea informațiilor referitoare la piața de desfacere a Uniunii Europene pentru antreprenorii interesați.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la sporirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților comunităților locale, mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

 

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important1 oră în urmă

UE a oferit cinci automobile pentru serviciile sociale „Echipă mobilă” de pe ambele maluri ale Nistrului

Echipele mobile din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Slobozia și Tiraspol au fost dotate cu automobile noi, cu suportul...

Important2 ore în urmă

Referendumul privind revocarea lui Dorin Chirtoacă va costa aproape 9 milioane de lei

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi devizul de cheltuieli pentru desfăşurarea referendumului privind revocarea lui Dorin Chirtoacă, care urmează...

Economie2 ore în urmă

În premieră, cercetările de piață pot include și date din stânga Nistrului

Mediul de afaceri va avea posibilitatea să acceseze date referitoare la piața din stânga Nistrului. Un parteneriat pentru elaborarea în...

Important2 ore în urmă

O tânără s-a prezentat pe Aeroportul Chişinău cu un paşaport cu viza de SUA falsă. Ce au descoperit poliţiştii de frontieră

Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău în comun cu Procuratura municipiului Chișinău au desfășurat, pe parcursul unei luni de...

Important3 ore în urmă

Un băiat de 14 ani, abuzat sexual de un om de afaceri. Directorul gimnaziului a facilitat cunoștința bărbatului cu copilul

Directorul unui gimnaziu-internat din capitală de 46 ani, împreună cu un om de afaceri bărbat de 40 ani au fost...

Important4 ore în urmă

Un bărbat din Soroca, condamnat la 15 ani de închisoare. Şi-a incendiat iubita gravidă

Un locuitor al raionului Soroca a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că şi-a incendiat concubina gravidă. Potrivit...

Important4 ore în urmă

Un bărbat din Teleneşti a fost acoperit cu un morman de nisip, iar o femeie din Drochia a căzut într-o fântână. Ambii au fost salvaţi

Salvatorii au intervenit luni în recuperarea a două persoane, care au avut de suferit în urma unor accidente. Astfel, aceştia...

Advertisement

Opinii