Programul „Prima Casă”: Familiile care au copii își vor putea cumpăra mai ușor o locuință

Familiile care au copii își vor putea cumpăra mai ușor o locuință în cadrul programului „Prima Casă”. Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor bănești pentru familiile cu copii.

Statul va achita 10% din prețul locuinței pentru familiile cu un copil, 25% – pentru familiile cu doi copii, 50% – pentru familiile cu trei copii, iar pentru cei care au 4 și mai mulți copii, Guvernul va achita toată suma, familia achitând doar dobânzile.

Costul maxim al unei locuințe procurate nu va putea depăși 1 milion lei (valoarea indicată în contractul de vânzare-cumpărare). Suma compensației va fi revizuită, la cerere, odată cu majorarea numărului de copii și automat – la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani.

Dacă solicitantul poate beneficia de facilități atât ca angajat în sectorul public, cât și ca părinte, mărimea compensației bănești cumulative nu poate depăși 100% din valoarea creditului ipotecar.

Premierul s-a arătat convins că acest proiect îi va încuraja pe tineri să rămână acasă. „Atunci când vorbim că oamenii pleacă peste hotare, că tinerii pleacă peste hotare, trebuie să înțelegem de ce și ce trebuie de făcut. Unul dintre motive sunt și locuințele, de aceea prin „Prima Casă” încercăm să rezolvăm această problemă”, a spus Pavel Filip.

Programul de stat „Prima casă” a fost lansat, la inițiativa premierului Pavel Filip, la 26 martie, pentru a ajuta tinerii să-și cumpere o locuință. Ulterior, Guvernul a decis să achite jumătate din costul locuinței pentru angajații din sectorul public.

Până acum aproape 250 de familii și-au cumpărat locuințe prin intermediul programului „Prima Casă”, pentru care statul a alocat în 2018 20 milioane de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.