Connect with us

Social

Primăria Chișinău solicită părerea cetăţenilor privind bradul ce urmează a fi instalat în PMAN la sărbătorile de iarnă

Publicat

pe

Primăria Chișinău a decis să solicite părerea cetăţenilor privind bradul ce urmează a fi instalat în PMAN la sărbătorile de iarnă. Municipalitatea a recurs la acest pas, având în vedere discuţiile publice din anii precedenţi privind Pomul de Crăciun şi pentru a evita acest subiect în anul curent.

În context, în perioada 5 – 15 octombrie, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei municipiului Chişinău va fi organizat un sondaj de opinie pe marginea acestui subiect.

Cetăţenii sunt invitaţi să răspundă la următoarea întrebare: „De care brad să fie instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de sărbătorile de iarnă – brad natural sau brad artificial”.

De asemenea, locuitorii municipiului Chişinău îşi pot expune opinia la acest subiect, la adresa de e-mail: [email protected], la fel până pe data de 15 octombrie 2018.

În funcție de rezultatul sondajului de opinie, dar şi a propunerilor formulate de cetăţeni, va fi luată o decizie finală.

Pomul de Crăciun din Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi inaugurat la data de 1 decembrie 2018.

Reamintim că anul trecut Pomul de Crăciun a fost adus de municipalitate din regiunea Iaremcea, dar după  bradul a fost demontat pentru că nu arăta pe măsura aşteptărilor locuitorilor capitalei. Atunci , primarul general interimar al capitalei Silvia Radu a identificat un alt brad nou, care a fost instalat în centrul capitalei. Banii au fost achitaţi din contul personal al Silviei Radu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Sus Paharul! Ziua Vinului la Mileștii Mici: ce te așteaptă la eveniment

Publicat

pe

De către

Sâmbătă, 6 octombrie, începând cu ora 12:00, la Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileștii Mici” ridicăm sus paharele și savurăm cea mai grandioasă sărbătoare a vinului moldovenesc, într-o ambianță degajată, alături de cei mai dragi oameni.

Iată ce vă așteaptă la eveniment:

  • Excursii gratuite în cea mai mare colecție de vin din lume

Veți avea posibilitatea să vizitați cea mai mare colecție de vin din lume, ce numără 1,5 milioane de sticle și care a fost introdusă în Cartea Recordurilor Guiness. Excursiile vor fi ghidate, iar informațiile vor fi comunicate în 3 limbi: română, rusă și engleză.

  • Degustații la Școala vinului

Începând cu ora 13:00 până la ora 18:00 vor fi organizate degustări ghidate ale celor mai calitative vinuri din seria Allegro și a vinurilor maturate în galeriile subterane. Lecțiile vor avea loc în limba română la orele 13:00, 15:00, 17:00 și în limba rusă la 14:00 și 16:00!

  • Cel mai delicios meniu și cele mai apetisante gustări

La un pahar de vin bun sunt necesare și bucate delicioase. La Sus Paharul! o să găsești bucate pregătite la grătar: mici, costiță, ceafă de porc și cârnăciori, salate pline de vitamine și porumb copt!

  • Program etnofolcloric și tradițiile moldovenești

Ansamblul etnofolcloric Model „Moștenitorii” va prezenta datinile și obiceiurile la călcatul strugurilor. Ansamblurile folclorice din satul Ratuș – ,,Cucoara” și „Floarea Dorului” ne vor povesti despre ritualul drăgaicei, nunta și obiceiuri păstorești. Iar ansamblul folcloric ,,Dumbrava verde” din or. Strășeni va prezenta datinile și obiceiurile viticole, călcatul strugurilor și obiceiuri nupțiale.

  • Program muzical

La Sus paharul! veți reuși să dansați cât pentru o săptămână, întrucât la sărbătoarea noastră pe scenă vor evolua Zinaida Julea și Take Five. Spre sfârșitul evenimentului, vom avea parte și de disco-horă!

  • Transport gratuit Chișinău-Mileștii Mici-Chișinău

Microbuzele cu autocolanta „Sus paharul!” vor porni de la hotelul Turist, începând cu ora 11:00 și vă vor aduce chiar la porțile vinăriei, unde veți fi întâmpinați cu un pahar de tulburel proaspăt și aromat, această tradiție fiind parte a ospitalității poporului nostru.

Pentru oaspeții care vor veni cu mașina proprie am pregătit o parcare amenajată.

Prețul biletului este de 100 de lei și include:

  • acces la eveniment + excursie în colecția de vinuri;
  • transportul Chișinău – Mileștii Mici – Chișinău;
  • degustările la Școala Vinului;
  • un pahar de tulburel de bun venit.

Copiii până la 12 ani au acces gratuit doar însoțiți de adulți.

Biletele pot fi procurate:
▶ Online: https://bit.ly/2xkakKR
▶ Chișinău
Magazinele de firmă „Mileștii Mici” pe str. M. Bănulescu Bodoni, 45, str. V. Alecsandri, 137 și în Vinoteca Wine.MD (str. A. Pușkin, 15)
▶ Ialoveni
Magazin de firmă „Mileștii Mici”, str. Alexandru cel Bun 80
▶ S. Mileștii Mici
Magazin Muzeu, orar de lucru: luni – vineri (09:00 – 19:00)

Tichetele pot fi procurate și în ziua evenimentului, la intrare.

Citește mai departe

Social

S-a urcat beat la volan şi și-a ucis prietenul. Accident tragic în raionul Orhei

Publicat

pe

De către

Un accident tragic s-a produs în această noapte, în jurul orei 03:30, în localitatea Furceni din raionul Orhei. Un tânăr de 21 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei au fost răniți, după ce mașina în care se aflau s-a tamponat într-o bordură.

Mașina era condusă de un tânăr de 25 de ani, iar ca pasageri erau alți trei prieteni, care se întorceau de la distracții.

Potrivit INP, din cauza vitezei excesive și a stării de ebrietate avansată a șoferului, acesta a pierdut controlul volanului și s-a tamponat în bordură, ulterior mașina înversându-se.

În urma accidentului, un pasager de 21 de ani a decedat la fața locului.

Alți doi tineri, de 19 și 20 de ani, și șoferul au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Fiind verificat cu aparatul Drager, s-a stabilit că șoferul avea o concentrație de alcool în aerul expirat de 1.09 mg/l.

Citește mai departe

Social

Alocațiile pentru tinerii pedagogi se majorează: 120 mii de lei în primii 3 ani de activitate

Publicat

pe

De către

Tinerii specialiști angajați prin repartizare de către minister în instituțiile de învățământ din țară, vor primi alocații majorate în primii trei ani de activitate.

Executivul a aprobat astăzi hotărârea care vine să motiveze tinerii specialiști din sistemul educațional să lucreze în școli.

„Noi trebuie să avem o abordare sistemică să fim siguri că am creat un sistem eficient în educație și eu vă asigur că atunci vom găsi și banii necesari”, a menționat premierul Pavel Filip.

Pentru absolvenții facultăților pedagogice din instituțiile de învățământ superior, alocația va crește de la 45 la 120 de mii de lei.

Specialiștii nu își vor mai primi banii în tranșe, cum era anterior, ci vor avea o indemnizație în valoare de 40 mii de lei anual. Suma va fi achitată în termen de o lună de la data angajării în funcţie, la expirarea unui an de activitate în funcţie și la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.

De asemenea, vor crește și indemnizațiile pentru absolvenții învățământului profesional tehnic post-secundar. Aceștia vor primi 96 de mii de lei în primii 3 ani de activitate, cu 60 de mii de lei mai mult, decât în prezent. Anual, tinerii specialiști vor ridica câte 32 de mii de lei.

Prin consolidarea sistemului de facilități pentru tinerii specialiști din domeniul pedagogic, Guvernul dorește să asigure instituțiile de învățământ cu numărul necesar de cadre didactice.

În anul de studii 2018 – 2019, sunt circa 2000 de posturi vacante în instituțiile de învățământ.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com