Connect with us

Publicat

pe

Polonia este și va continua să fie ambasador al Republicii Moldova și să susțină reformele de preaderare la UE. Declarația a fost făcută la întrevederea președintelui Parlamentului Andrian Candu cu mareșalul Senatului Poloniei, Stanislaw Karczewski, care efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 4-6 octombrie, la invitația lui Andrian Candu.

„Polonia este statul care ne-a ajutat și ne ajută fără rezerve și promovează interesele Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Polonia este țara care a ajutat Republica Moldova în criza de export a produselor moldovenești”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, speakerul s-a referit la activitatea Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, care are un rol important la consolidarea dialogului moldo-polon.

La rândul său, mareșalul Senatului Poloniei a menționat că Polonia va continua să susțină Republica Moldova și va împărtăși experiența Poloniei de aderare la UE.

La discuții au mai participat vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov, președintele Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Polonia, Roman Boțan, copreședintele Adunării Interparlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, Nae-Simion Pleșca, deputații Igor Vremea și Oleg Lipskii.

Mareșalul Senatului Poloniei a vizitat sala de ședințe plenare și a lăsat un mesaj în Cartea de onoare a Parlamentului. Mâine, delegația poloneză va avea întrevederi cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare.

Republica Moldova a beneficiat de suport pentru continuarea reformelor de modernizare sub formă de sprijin financiar acordat în cadrul Programului Polonez de Asistenţă pentru Dezvoltare

. În Republica Moldova sunt implementate, cu susținere poloneză, proiecte de bună guvernare/dezvoltare regională, precum și agricultură sustenabilă și dezvoltare rurală.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

La Chișinău va avea loc reuniunea șefilor de Guverne ai ţărilor membre GUAM

Publicat

pe

De către

Republica Moldova, care în acest an deține președinția GUAM, va găzdui, 5 octombrie, reuniunea șefilor de Guverne ai statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, vor fi abordate mai multe subiecte de interes comun, în vederea impulsionării cooperării între statele membre, inclusiv în domeniul economic. La finalul summit-ului, între cele patru state va fi semnat un protocol de colaborare în domeniul vamal și declarația comună a reuniunii.

În marja summitului șefilor de Guverne ai țărilor membre GUAM, prim-ministrul Pavel Filip va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din Ucraina și Georgia, Volodymyr Groysman și Mamuka Bakhtadze, precum și cu vicepremierul Republicii Azerbaidjan, Ali Akhmedov.

În urma întrevederilor bilaterale, vor fi semnate Protocolul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la comunicaţia internaţională auto și Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Georgiei privind schimbul şi protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate.

Citește mai departe

Politică

Tinerii democrați organizează un protest împotriva PAS și PPDA// VIDEO

Publicat

pe

De către

Reprezentanții Tineretului Democrat organizează astăzi o acțiune de protest „față de finanțare a Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei „Demnitate și Adevăr” de către oligarhii străini certați cu legea”.

Aceștia au scandat „Maia Sandu și Filat miliardul au furat” și au adus mai multe pancarte în fața Parlamentului, acolo unde Mișcarea de Rezistență ACUM a organizat o manifestație în cadrul căreia au cerut  investigarea beneficiarilor furtului miliardului, publicarea raportului Kroll 2 și votarea Legii Magnițki în Parlament.

După ce au protestat la Parlament, tinerii democrați merg spre sediul PAS unde vor pune o notă de protest.

Foto: PRO TV

Citește mai departe

Politică

ACUM la Parlament – acțiune publică „Unde sunt hoții de miliarde?”// VIDEO

Publicat

pe

De către

Mișcarea de Rezistență ACUM, din care fac parte partidele politice PAS, Platforma DA, PLDM, precum și lideri de opinie din societatea civilă, organizează astăzi în fața Parlamentului acțiunea publică „Unde sunt hoții de miliarde?”.

Manifestanții cer investigarea beneficiarilor furtului miliardului, publicarea Raportului Kroll 2 și votarea Legii Magnițki în Parlament.

„Noi, toți cetățenii, plătim pentru furtul miliardului, iar nimeni până acum nu a fost pedepsit și niciun bănuț nu a fost recuperat”, au declarat organizatorii acțiunii.

„Cerem investigarea beneficiarilor furtului miliardului! Solicităm deputaților să semneze Petiția noastră către UE”, a declarat lidera PAS Maia Sandu.

Mișcarea de Rezistență ACUM a anunțat la mijlocul lunii septembrie înaintarea unei petiții către instituțiile europene, prin care va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului. Până acum, peste 11.000 de persoane au semnat petiția, din cele 50.000 de semnături necesare.

De notat că Parlamentul se convoacă astăzi în ședință plenară.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com