Oficial! Moldova şi România au semnat un memorandum privind interconectarea energetică

Republica Moldova și România au semnat astăzi un memorandum privind interconectarea energetică a celor două state. Acordul a fost semnat cu ocazia vizitei la Chișinău a premierului român Victor Ponta.

Memorandumul de înțelegere, semnat astăzi, prevede prelungirea Gazoductului Iaşi – Ungheni până la Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi până la Oneşti – România. Pe partea de energie electrică prevede: realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) – Vulcăneşti – Chişinău.

Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autorităţile din cele două ţări în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiunie şi a efectuării demersurilor pentru cofinanţare din partea Uniunii Europene.

„Odată cu semnarea Memorandumului de înțelegere, se creează premise pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică a Uniunii Europene. Realizarea interconexiunilor pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică nu înseamnă renunţarea la alţi furnizori tradiţionali de gaze naturale şi energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse şi securitatea energetică a Republicii Moldova. Considerăm acest proiect unul de importanță strategică pentru ţară”, a declarat premierul Chiril Gaburici.

Și premierul român, Victor Ponta, a reiterat importanţa semnării Memorandumului de înțelegere. „Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete și realizabile pe termen scurt și mediu cu privire la interconectarea energetică. Și anume, să aveți mereu două surse de gaze și de energie electrică, pentru ca să aveți posibilitatea să o accesați pe cea care este mai bună și mai sigură. România are resursele necesare și este capabilă să asigure acest lucru”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.