Mama unui student, care a muncit în SUA, și-a revendicat dreptul la 1 456 dolari

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a recepționat o reclamație a unei femei privind prestarea necorespunzătoare a serviciilor de recrutare a studenților în Statele Unite ale Americii. Fiul acesteia a încheiat un contract de prestare servicii pentru a beneficia de un program de schimb cultural, achitând în contul firmei  pentru bilet de călătorie, asigurare loc de muncă, cazare, etc.

Reprezentanții firmei recrutante se obligau să achite studentului la expirarea vizei de ședere pe teritoriul SUA, impozitul pe venit pentru perioada încadrării în timpul muncii, inclusiv prin împuternicirea altei persoane.

Astfel, la prezentarea unei procuri eliberate de către Ambasada Republicii Moldova în SUA, consumatoarea avea temei legal ca să ridice banii achitați pentru taxe fiscale. Agentul economic, însă, a refuzat să revendice dreptul consumatoarei asupra sumei bănești, invocând că taxele nu pot fi rambursate printr-o procură.

În acest caz, consumatoarea a adresat o reclamație către agent economic, solicitând dreptul acesteia de a-și rambursa banii. Subiectul economic a refuzat satisfacerea pretențiilor consumatoarei, ceea ce a impulsionat-o să depună o plângere în cadrul APCSP.

Agenția a examinat petiția înregistrată și prin implicarea acesteia, agentul economic a acceptat soluționarea pe cale amiabilă a conflictului iscat, consumatoarei restituindu-se contravaloarea taxelor fiscale achitate în mărime de 1 456 dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.