Legea privind organizarea administrativ-teritorială, completată cu un articol nou!

Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova ar putea fi completată cu un articol nou care stabilește statutul special al UTA Găgăuzia. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de modificare a legislației în acest sens.

Modificările propuse reglementează că  Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova şi soluţionează de sine stătător, în limitele competenţei sale, potrivit prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, în interesul întregii populaţii, problemele cu caracter politic, economic și cultural.

La fel, proiectul prevede că soluţionarea problemelor organizării teritoriale a Găgăuziei, stabilirii şi modificării categoriei localităţilor, a hotarelor raioanelor, oraşelor şi satelor, denumirilor lor ţine de competenţa Adunării Populare, în condiţiile legii.

Amintim că proiectul se înscrie în pachetul de propuneri legislative elaborat de Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, pentru ajustarea prevederilor legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia.

Anterior, acesta a fost discutat și aprobat de Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice. Ulterior, urmează a fi dezbătut și votat de plenul Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.