Connect with us

Social

L-au bătut și l-au dus la marginea pădurii, unde i-au dat foc. Doi bărbați, reținuți în cazul bărbatului incendiat la Florești

Publicat

pe

Poliția Națională a oferit astăzi detalii în cazul bărbatului incendiat într-o fâșie forestieră din raionul Florești. Reamintim că miercuri, 4 aprilie, într-o fâșie forestieră din apropierea satului Rădulenii Vechie, a fost depistat un trupul carbonizat al unui bărbat de 40  de ani, locuitor al satului Cuhurești, raionul Florești.

În urma măsurilor speciale de investigație, polițiștii au stabilit că, în seara zilei de 3 aprilie, doi bărbați de 39 și 30 de ani au avut o întâlnire cu victima, unde în urma unui conflict mai vechi i-au aplicat multiple lovituri în diferite regiuni ale corpului.

Ulterior, suspecții au urcat bărbatul într-un automobil și s-au deplasat la marginea pădurii din extravilanul satului Rădulenii Vechi raionul Floreşti, unde coborându-l din automobil, l-au stropit cu o substanţă inflamabilă și l-au incendiat.

Cei doi suspecți au fost reținuți pe un termen de 72 de ore.

Unul din suspecți, de 39 de ani, este un fost concubin al iubitei victimei.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru „Omor intenționat cu răpirea sau luarea persoanei în calitate de ostatic”.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenţiune pe viaţă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Republica lui Ivan: ”Creierul” scandalului de corupție ”Emarsa” a fugit din Spania și s-a ascuns în casa unui preot din Chișinău// RISE

Publicat

pe

De către

”Creierul” scandalului de corupție ”Emarsa” a fugit din Spania, iar alarma Interpolului s-a declanșat la nivel mondial. Fugarul s-a ascuns în Republica Moldova, în casa unui preot din Chișinău sub o identitate falsă. Avea să fie prins, dar banii l-au salvat – până într-o zi. În final, ”creierul” a fost capturat pe strada Libertății dintr-o localitate aflată pe malul drept al Nistrului, se arată într-o investigație RISE Moldova.

CREIERUL SCANDALULUI DE CORUPȚIE EMARSA”, SPANIA

48 de ani, este identitatea adevărată a unui om de afaceri spaniol. În țara lui, jurnaliștii și procurorii îl poreclesc <<“Cerebro” del ‘caso Emarsa’>> – Creierul cazului Emarsa.

Emarsa a funcționat până în 2010 ca o companie publică de gestionare a apei potabile în zona metropolitană Valencia, Spania. Ani la rând, autoritățile locale au pompat milioane de euro în Emarsa din banii plătiți de localnici pentru facturile la apă. În 2010 compania a intrat în faliment, iar autoritățile au constatat o gaură de peste 20 de milioane de euro. Atunci s-a declanșat scandalul de corupție care continuă și astăzi în sălile de judecată din Spania.

Politicieni, printre care și fostul vicepreședinte al Consiliul Provincial Valencia (Diputación de Valencia) – Enrique Crespo Calatrava, funcționari publici și oameni de afaceri, în total 25 de persoane, au fost puși sub acuzare pentru spălare de bani, mită, delapidarea fondurilor publice și fals în documente.

În 2014, magistrații spanioli au finalizat investigația în dosarul de corupție „Emarsa” și au declarat că, în perioada 2004-2010, o rețea de companii fantomă au fost implicate pentru a frauda fondurile publice cu peste 23 de milioane de euro. O parte din aceste firme erau administrate de Roca Samper Jorge Ignacio.

Dosarul a fost unul voluminos, cu 450 de volume, în 162.000 de pagini. Printre paginile care descriu frauda Emarsa se regăsește și mandatul de căutare internațională emis de Biroul Interpol Madrid, la începutul anului 2012, pe numele lui Roca Samper Jorge Ignacio.

IDENTITATEA SECRETĂ

Roca Samper Jorge Ignacio a dispărut din radarul autorităților spaniole în 2011. Acesta s-a ascuns în Republica Moldova sub un alt nume.

Gheorghii Botnari, născut pe 7 februarie 1970, în Republica Moldova, este numele fals al omului de afaceri spaniol. Roca a obținut ilegal cetățenia moldovenească contra sumei de 10.000 de euro. Doi intermediari moldoveni și angajați corupți de la o secție de eliberare a documentelor din Chișinău l-au ajutat pe spaniol să-și perfecteze actele, falsificând Registrul de Stat al Populației din Republica Moldova.

Intermediarii se numesc Vasile Munteanu și Vitalii Andreev. Aceștia au aranjat relația dintre Roca și funcționarii publici.

Astfel, la finalul anului 2011, Roca s-a prezentat la Secția de evidență și documentare a populației din sectorul Râșcani din mun. Chișinău și a completat o declarație de pierdere a „pașaportului de tip sovietic”, pe care în realitate nu l-a avut niciodată.

Astfel, în baza pretinsei declarații de pierdere a „pașaportului sovietic”, angajații de la Secția de evidență și documentare a populației din sectorul Râșcani i-au eliberat lui Roca un buletin de identitate moldovenesc cu numele de „Gheorghii Botnari”. Din acel moment, Roca avea aceleași drepturi ca un cetățean moldovean, adică dreptul la vot, la procurarea unei locuințe sau a unui automobil, contractarea unui credit bancar sau dreptul de a călători oriunde în lume.

Cu noul nume, de Gheorghii Botnari, Roca a călătorit de mai multe ori pe teritoriul Ucrainei.

LOCAȚIILE LUI ROCA

RISE Moldova a aflat că una din primele locații unde s-a ascuns Roca pe teritoriul Republicii Moldova a fost o casă din cartierul rezidențial din Chișinău, acolo unde se află locuințele mai multor ambasadori străini acreditați la Chișinău.

Casa de culoare albă are două niveluri și se află pe strada Frumoasa, peste drum de Reședința ambasadorului Azerbaidjanului în Republica Moldova.

Potrivit unei încheieri judecătorești, pe 28 august 2013, mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au efectuat percheziții pe str. Frumoasa, sub paravanul unui pretins dosar de furt. Din document reiese că oamenii legii au știut că Roca se ascunde acolo și că era căutat de Interpol. Atunci, polițiștii ar fi cerut de la omul de afaceri spaniol 300.000 de euro ca să nu-l extrădeze.

De fapt, Munteanu Vasile Ion este același om care l-ar fi ajutat pe Roca să obțină identitatea de cetățean al Republicii Moldova.

Din documentele cadastrale consultate de reporterii RISE Moldova rezultă că fugarul spaniol nu a fost niciodată proprietarul oficial al casei de pe strada Frumoasa. Stăpânul locuinței este Vitalie Roșca, preotul de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Chișinău.

Reporterii care au mers pe strada Frumoasa au observat că, în cutia poștală stătea atârnată o factură la energia electrică pe numele lui Vitalie Roșca.

Am dorit să discutăm cu preotul despre această locație secretă a lui Roca. Am sunat la poartă de mai multe ori, însă nimeni nu ne-a răspuns.

În după-amiaza zilei de 7 martie 2018, un reporter RISE a mers la biserica unde slujește Vitalie Roșca. Lăcașul se află în apropiere de clădirea Circului. Acolo l-a întâlnit pe preot în timp ce se pregătea să urce în automobilul său de model Hyundai.

Nu-l cunosc. Eu nu mă ocup de casa aceea. Acolo cineva se ocupă… Eu sunt proprietar, dar acolo fiul trăiește. Mă iertați, dar cu dumnevoastră nu stau de vorbă. Ce crimă a făcut el (spaniolul-n.r.)? …că voi doar cu asta vă ocupați. El îi spaniol sau moldovean? Gheorghe!? Eu vă spun că nu mă ocup… Fiul meu gestionează casa aceea”, ne-a răspuns preotul Roșca.

După acest dialog scurt, reporterul RISE Moldova a mers la ieșirea de pe teritoriul bisericii și a făcut mai multe fotografii pentru documentare.

În acel moment, preotul Roșca, fiind la volanul automobilului Hyundai, s-a oprit câteva secunde la poarta bisericii. Apoi, s-a îndreptat brusc în direcția reporterului RISE Moldova care fotografia în spațiul public.

Preotul a continuat să conducă automobilul, printre copaci, în direcția reporterului care alerga pe un teren accidentat din apropierea lăcașului sfânt. După acestă cursă, preotul Roșca a oprit automobilul lângă un taxi. A coborât și a discutat la telefon: A venit cu un taxi!…

Apoi, l-a amenințat pe reporter și l-a înjurat de mai multe ori.

Tot atunci, preotul Vitalie Roșca a purtat un dialog și cu taximetristul care l-a însoțit pe reporterul RISE la biserica de lângă Circ, fără însă să știe că este înregistrat cu un telefon mobil.

: „Pi******’, ca’ să-i rup picioarele, bl*a! Eu o să-l găsesc pe dânsu’, RISE Moldova, bl*a! [Sunt răi?] Măi da’ ăștia se bagă în tot căcatul, măi. Jurnaliști, jurnaliugă de asta. Eu nu știu ce vrea, dar ei fac din țânțar armăsar. Cu dânșii nici nu stau de vorbă. Idioți sunt ei… Așa le place în căcat să se bage. [Poate trebuia să stați de vorbă cu el.] Pentru ce? Am stat eu de vorbă. Dar el mă fotografiază. Cu ce drept, idiotu’. [Tocmai m-am speriat eu…]”.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Citește mai departe

Externe

În anii 2018-2021, Elveția va oferi asistenţă tehnică R. Moldova în valoare de 50,9 milioane de franci elveţieni

Publicat

pe

De către

Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) a elaborat o nouă Strategie de Cooperare între Elveţia şi Republica Moldova pentru anii 2018-2021, în baza căreia va oferi asistenţă tehnică țării noastre în valoare de 50.9 de milioane de franci elveţieni.

Informația a fost prezentată de Simone Giger, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

În context, Simone Giger l-a informat pe șeful diplomației moldovenești că Strategia respectivă va fi prezentată în cadrul vizitei la Chișinău, în perioada 16 – 18 aprilie, a unei delegaţii guvernamentale din Elveţia, condusă de Krystyna  Marty Lang, secretar adjunct de stat din Departamentul Federal de Externe.

Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat efortul autorităților elvețiene privind elaborarea unei noi Strategii, care reprezintă o continuare a unui document similar realizat în anii 2014 – 2017, în cadrul căruia Republica Moldova a beneficiat de o asistență în valoare de peste 55 milioane de franci elvețieni, fiind implementate proiecte în domeniul sănătății publice, aprovizionării cu apă potabilă, migrației și dezvoltării, etc.

Interlocutorii au salutat dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale şi au convenit asupra intensificării acestora prin realizarea unor activități comune la diferite nivele, în context, fiind remarcate şi iniţiativele mutuale de a stabili parteneriate la nivelul localităţilor din cele două ţări, drept exemplu fiind vizita în Republica Moldova în luna mai curent, a delegaţiei Consiliului Municipal al localităţii Collonge-Bellerive din cantonul Geneva, etc.

Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova a fost deschis în anul 2000. A obținut statut de misiune diplomatică și reprezintă Ambasada Confederației Elvețiene cu sediul la Kiev, Ucraina.

Citește mai departe

Social

Accident soldat cu un deces pe traseul Anenii Noi – Chișinău. Un automobil s-a tamponat frontal cu un microbuz

Publicat

pe

De către

Un accident rutier, soldat cu o persoană decedată, s-a produs astăzi, în jurul orelor 07:00, pe traseul Anenii Noi-Chișinău,în apropierea satului Țînțăreni.

Din primele cercetări, poliția a stabilit că șoferul automobilului de model ”W-Caddy”, ieșind la depășire, a pierdut controlul vehiculului și s-a tamponat frontal cu un microbuz de model ”Mercedes Sprinter” ce circula pe ruta Varnița – Chișinău.

Pasagerul din automobilul ”W-Caddy” a decedat pe loc. Acesta este un tânăr de 22 ani, locuitor al satul Hîrbovăț raionul Anenii Noi.

Toți cei 16 pasageri ai microbuzului de pe ruta Varnița-Chișinău au fost internați în spitalul raional Anenii Noi.

Șoferii ambelor autoturisme au fost testați cu alcooltestul, rezultatul fiind negativ.

 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

L-au bătut și l-au dus la marginea pădurii, unde i-au dat foc. Doi bărbați, reținuți în cazul bărbatului incendiat la Florești

Poliția Națională a oferit astăzi detalii în cazul bărbatului incendiat într-o fâșie forestieră din raionul Florești. Reamintim că miercuri, 4...

Diverse1 oră în urmă

Moldtelecom – 25 de ani în care creăm viitorul împreună

Astăzi când realizarea oricărui gând al tău este la o atingere de deget distanţă, se împlinesc 25 de ani de...

Economie3 ore în urmă

Încă o bancă a aderat la Programul ”Prima Casă”. Mobiasbancă – GSG este a patra bancă care și-a inclus în portofoliu acest produs

Banca comercială Mobiasbancă – GSG recepționează începând de astăzi, 5 aprilie, de la cetățeni cereri privind creditarea prin intermediul programului...

Justiție4 ore în urmă

Un medic de la Institutul Oncologic, trimis în judecată. Ar fi pretins de la un bolnav 7000 lei pentru o intervenţie chirurgicală

Un medic de la Institutul Oncologic va fi  trimis în judecată, după ce ar fi pretins de la un bolnav...

Externe4 ore în urmă

Doi bărbați, condamnaţi pentru că au ucis o capră la grădina zoologică din Berlin. Cum și-au motivat gestul

Doi români au fost condamnaţi miercuri de un tribunal german la zece, respectiv nouă luni de închisoare, pentru că au...

Justiție5 ore în urmă

9 milioane lei recuperate la bugetul de stat. Un SRL, prestator de servicii IT, și directorul acestuia, învinuiți de evaziune fiscală

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, a expediat în instanța de judecată cauza penală prin care o societate...

Social5 ore în urmă

Republica lui Ivan: ”Creierul” scandalului de corupție ”Emarsa” a fugit din Spania și s-a ascuns în casa unui preot din Chișinău// RISE

”Creierul” scandalului de corupție ”Emarsa” a fugit din Spania, iar alarma Interpolului s-a declanșat la nivel mondial. Fugarul s-a ascuns...

Advertisement

Opinii