Connect with us

Social

Incendiu la o fermă din Rezina: Au ars 4 mii baloți de paie și 70 la sută din acoperișul unui depozit

Publicat

pe

Un incendiu a izbucnit în această noapte într-o fermă particulară, în apropiere de satul Mîncenii de Jos, raionul Rezina. În urma acestuia, au ars 4 mii baloți de paie și 70 de procente din suprafața acoperișului depozitului aflat pe teritoriul fermei, au pierit trei porci.

Serviciul 901 a fost alertat la ora 01:55 , incendiul fiind observat de către paznicul fermei. La fața locului, imediat au intervenit două autospeciale, pompierii stabilind în teren că focul a cuprins interiorul unui depozit cu baloți de paie, dar și un stog de fân și altul de ciocleji.

Echipele de pompierii au acționat pentru localizarea incendiului mai mult de trei ore, în condiții de noapte și existând deja o suprafață considerabilă cuprinsă de flăcări.

În consecință, s-a stabilit că în interiorul unui depozit au ars 4 mii baloți de paie și 70 de procente din suprafața acoperișului depozitului, două stoguri, unul de fîn și altul de ciocleji, dar și trei porci.

Datorită intervenției pompierilor, au fost salvate zeci de animale de pe teritoriul fermei, dar și alt depozit cu suprafață de 230 metri pătrați, unde la fel erau depozitate fânețuri.

După anunțarea lichidării focului, la locul incendiului au intervenit inspectorii raionali ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru a stabili circumstanțele și ulterior pentru a da o cauză a izbucnirii acestui incendiu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Andrian Candu: Ne dorim să ne putem bucura peste un an de prima sală polivalentă din Moldova

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor va fi examinat de Parlament, în ședința de vineri, 23 martie 2018. Biroul permanent a decis, astăzi, includerea acestuia pentru examinare în săptămâna curentă.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a spus, după ședință, că prin aprobarea acestui proiect terenul pe care urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova, ar trece în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării.

Potrivit lui, este o premieră în Republica Moldova lansarea unui proiect de asemenea grandoare.

”În ultimii 26 de ani nu s-a construit mai nimic important pentru societate, dimpotrivă s-au distrus stadioane, terenuri de joacă și case de cultură. Nu s-a investit suficient în cultură și sport. De aceea mă bucur că zilnic în privința proiectului planificat și anunțat acum două săptămâni se întâmplă câte ceva. Astăzi, acesta este discutat și examinat de Guvern, iar în așa fel planul nostru de acțiuni se realizează cu precizie matematică”, a spus speakerul.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că, în conformitate cu planul de acțiuni, urmează desfășurarea concursului internațional și începerea lucrărilor de construcție în lunile iunie-iulie curent, care ar putea dura circa un an de zile.

”Peste un an ne dorim să ne putem bucura de existența Chișinău Arena”, a adăugat președintele Legislativului.

Amintim că un grup de deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Arenă polivalentă va permite țării să găzduiască competiții internaționale, concerte și manifestații culturale de anvergură. Chișinău Arena va oferi spațiu de antrenament conform standardelor internaționale, inclusiv pentru sportivii de performanță și va crea un spațiu de valorificare a potențialului tinerilor, oferind noi oportunități și reprezentând un instrument de realizare a drepturilor tinerilor acasă, în Moldova.

Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

Citește mai departe

Social

Ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului se vor majora de la 1 aprilie

Publicat

pe

De către

Cuantumul ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului vor crește de la 1 aprilie 2018, urmare a indexării cu 6,6% și majorării venitului lunar minim garantat de la 961 de lei până la 1025 de lei.

Astfel, 51,5 mii de familii (peste 118 mii de beneficiari) vor primi, în medie, ajutor social de 869 de lei pe lună, în creștere cu 42 de lei.

De asemenea, 169 mii de familii (peste 287 mii de persoane) vor beneficia de ajutor în perioada rece a anului în sumă de 315 lei lunar.

În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent sunt alocate mijloace în valoare de circa 820 milioane de lei.

Reamintim că de la 1 aprilie, pensiile pentru limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Executiv.

Astfel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 96,36 de lei, pensiile de dizabilitate vor spori în medie cu 75,82 lei, cele de urmaș – cu 50,49 lei, iar pensia participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl va crește în medie cu 201,31 lei. În total, pensii mai mari vor primi circa 715 mii de persoane.

Citește mai departe

Social

Guvernul va aloca peste 57 milioane lei pentru renovarea a șase instituții de învățământ din țară

Publicat

pe

De către

Guvernul a decis astăzi renovarea în acest an a șase instituții de învățământ de tip primar, gimnazial și liceal, din subordinea autorităților publice locale.

Instituțiile care vor fi reabilitate sunt liceele ”Lucian Blaga” din orașul Iargara, raionul Leova, ”Vasile Pîrvan” din comuna Gotești, Cantemir, ”Silvian Lucaci” orașul Costești, raionul Rîșcani, ”Mihai Eminescu” din satul Sipoteni, Călărași, ”Meşterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni și gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni.

În total, pentru reabilitarea acestor școli vor fi alocate circa 57 milioane de lei, mijloace acordate în cadrul proiectului ”Reforma învățământului în Moldova”, realizat cu suportul Băncii Mondiale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social8 ore în urmă

Andrian Candu: Ne dorim să ne putem bucura peste un an de prima sală polivalentă din Moldova

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de...

Social10 ore în urmă

Ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului se vor majora de la 1 aprilie

Cuantumul ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului vor crește de la 1 aprilie 2018, urmare a...

Social10 ore în urmă

Guvernul va aloca peste 57 milioane lei pentru renovarea a șase instituții de învățământ din țară

Guvernul a decis astăzi renovarea în acest an a șase instituții de învățământ de tip primar, gimnazial și liceal, din...

Economie10 ore în urmă

Agenția Națională Transport Auto va avea mai multe atribuții

Agenția Națională Transport Auto va avea mai multe atribuții.  Astfel, Agenția va exercita controlul de stat al respectării legislației privind...

Social10 ore în urmă

De la 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 6,6%

De la 1 aprilie, pensiile pentru limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei...

Copilul meu singur acasa10 ore în urmă

Cine are grijă de copiii străzii?

94. Atâția copii vagabonzi au fost identificați anul trecut pe teritoriul Moldovei. Dintre aceștia, 16 sunt din Chișinău. În 2016,...

Social10 ore în urmă

Rudele persoanelor decorate post-mortem ar putea primi alocații pentru meritele acestora

Soţia/soţul persoanei decorate post-mortem cu ”Ordinul Republicii” sau cu ordinul ”Ştefan cel Mare” ar putea avea dreptul la alocaţii pentru...

Advertisement

Opinii