În timp ce moldovenii fug cât mai departe, alții se mută aici! Câți străini locuiesc în Republica Moldova și cu ce se ocupă aceștia

În timp ce sute de mii de moldoveni au decis să plece definitiv din Republica Moldova, aproape 20 de mii de persoane au ales țara noastră ca desinație pentru reîntregirea familiei, muncă sau studii. Astfel, potrivit datelor oferite de Biroul Migrație și Azi (BMA) pentru Moldova.ORG, 18.521 de cetățeni străini dețin permisul de ședere permanentă, iar alții 10.002 – permisul de ședere provizorie.

“Republica Moldova ar putea deveni atractivă pentru cetățenii străini dacă universitățile din Chișinău ar oferi mai multe programe de studiu în limba engleză”

jesusJesus Sovka Vizionář este unul din cei 2300 de tineri din străinătate care au ales Republica Moldova drept destinație pentru studii.

Este student la Universitatea de Stat și spune că a ales țara noastră pentru că a reușit să-și facă prieteni moldoveni în orașul său natal din Spania, Granada. “Altfel aș fi acum, probabil, în America de Sud, studiind proiecte similare”, spune tânărul, care lucrează la un studiu în domeniul Cooperării în satul Cărpineni, raionul Hâncești.

Deși întâlnește des probleme de comunicare, dat fiind faptul că engleza nu este o limbă tocmai populară la Chișinău, Jesus spune că profesorii, dar și colegii de la universitate îl ajută mult, dar și oamenii din stradă care, zice el, sunt prietenoși și săritori la nevoie.

Acesta spune că este simplu să obții permisul de ședere în Republica Moldova și nu a întâmpinat greutăți. “Singura problemă e că obținerea permisului de ședere durează mai mult de o lună”, spune el.

Republica Moldova ar putea deveni atractivă pentru cetățenii străini dacă universitățile din Chișinău ar oferi mai multe programe de studiu în limba engleză, menționează tânărul. “În lipsa acestora, vor veni doar studenții din România și poate câțiva spanioli nebuni”, zâmbește acesta, adăugând că, chiar dacă cunoaște limba română puțin, întotdeauna îl ajută limbajul nonverbal, dar și “tinerii binevoitori din stradă”.

“Moldova nu e ca alte țări, unde poți ajunge oriunde cu ajutorul Google map”

maggie muthAmericanca Maggie Muth a locuit în ultimii ani în mai multe țări din mai multe continente, iar anul trecut, datorită locului de muncă obținut de soțul său la Chișinău, s-a mutat în Republica Moldova.

Maggie spune că deși întâmpină probleme de comunicare, îi place Chișinăul, iar oamenii de aici sunt prietenoși, dar și curioși în privința străinilor. Aceasta își dedică timpul liber persoanelor cu handicap mintal din Chișinău, unde predă gratuit cursuri de artă.

“Am învățat cum să spun în limba rusă “Îmi pare rău. Eu vorbesc limba engleză“. Apoi, am realizat că proprietarii de magazine sunt foarte răbdători și prietenoși. Unii vânzători sunt foarte ocupați uneori, dar, de cele mai multe ori, sunt curioși și doresc să știe de unde sunt eu și ce părere am despre Chișinău”, spune Maggie.

Maggie menționează că cea mai grea parte pentru un străin în Republica Moldova este să ajungă în anumite locații. “Republica Moldova nu e ca alte țări, unde, după ce găsești pe hartă locația ce te interesează, ajungi acolo foarte ușor datorită Google map, cum ar fi restaurantele, magazinele sau informațiile despre orarul troleibuzelor”, adaugă aceasta.

 Motivele pentru care aceștia s-au mutat în Republica Moldova

Potrivit BMA, 3399 de străini au solicitat permise de ședere pentru reîntregirea familiei, 1364 – pentru angajarea la muncă, 324 – pentru activităţi umanitare, religioase şi de voluntariat. În același timp, la moment în Republica Moldova activează 502 de investitori străini și 2299 de studenți din alte țări.

Pe teritoriul Transnistriei sunt documentaţi  3661 de străini, dintre care cu dreptul de şedere permanentă 3286 de străini şi 375 cetăţeni străini cu dreptul de şedere provizorie.

Screen Shot 2015-03-11 at 2.28.12 AM

Cei mai mulți cetățeni străini care au ales Republica Moldova pentru locul de muncă sunt din România, Turcia și Italia. Cele mai multe persoane care au solicitat permise de ședere pentru reîntregirea familiei sunt din Ucraina, Federația Rusă, România, dar și Italia.

Cei mai mulți studenți străini, aproximativ 70 la sută, vin în Republica Moldova din Israel.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.