Igor Dodon își exprimă indignarea privind decizia Guvernului de expulzare a trei diplomați ruși

Președintele Igor Dodon s-a arătat indignat în legătură cu decizia de astăzi a Guvernului de expulzare din Republica Moldova a diplomaților ruși. “Condamn categoric această nouă provocare antirusească”, a declarat șeful statului.

Astfel, președintele Dodon a spus că Republica Moldova nu și-a asumat nici un fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc.

“Țin să precizez că mai multe țări membre NATO, precum Republica Slovacă și Republica Turcia, dar și un stat membru al Uniunii Europene, Republica Austria, au refuzat să participe la acest demers colectiv ostil cu caracter antirusesc”, a declarat oficialul.

Potrivit lui, decizia este cu atât “mai absurdă” acum, după vizita în Moldova a vice-ministrului afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, în cadrul căreia reprezentanții tuturor structurilor superioare ale puterii s-au expus pentru restabilirea unor bune relații cu Moscova.

Președintele a mai spus că va face tot posibilul pentru ca relațiile moldo-ruse să nu fie afectate de “provocarea antirusească a Guvernului Republicii Moldova”.

“Dar este evident ca abia dupa alegerile parlamentare din toamna anului curent relatiile noastre cu Federatia Rusa vor reveni in albia parteneriatului strategic la toate nivelurile. Asa cum doresc majoritatea absoluta a cetatenilor Republicii Moldova”, a adăugat Igor Dodon.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat astăzi pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata.

Aceștia sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.