A fost inaugurată placa comemorativă în memoria pictorului Mihail Grecu

O placă comemorativă în memoria pictorului Mihail Grecu a fost instalată astăzi pe fațada imobilului în care a locuit, din strada Matei Basarab, nr. 5/1, din municipiul Chișinău. Evenimentul face parte din suita de acțiuni întreprinse în scopul eternizării memoriei sale, cu atât mai mult că la 9 aprilie se împlinesc 20 ani de la trecerea în neființă a acestuia.

Autorii plăcii comemorative sunt sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tihonciuc, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, autori a numeroase monumente de for public din municipiul Chișinău, Ungheni, Criuleni.

Cheltuielile pentru executarea și instalarea au fost acoperite din contul  și  în  limitele mijloacelor  financiare  ale  Primăriei municipiului Chișinău și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Artistul plastic Mihail Grecu (22.11.1916 – 09.04.1998) s-a remarcat pe parcursul vieții ca fiind un pictor inovator, care a revoluționat artele plastice nu doar din Republica Moldova, dar și din întreg spațiul ex-sovietic.

Creația marelui plastician este recunoscută și apreciată în multe țări, operele sale făcând parte din colecțiile celor mai importante muzee. Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihai Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice. Maestru Emerit al Artei, Artist al Poporului, Cavaler al „Ordinului Republicii”, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Mihail Grecu rămâne unul dintre cei mai apreciați artiști atât de critici, cât și de public.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.