Peste 12 mii de vizitatori au avut parte de dispoziție bună și peisaje unice pe podgoriile de la Cricova, unde pe 7 septembrie a avut loc Festivalul Must Fest 2017. Pe cele peste 600 de hectare de viţă-de-vie ale Combinatului „Cricova”, unele dintre cele mai frumoase din ţară, primul festival al toamnei Must Fest 2017 şi-a bucurat vizitatorii cu multe surprize.

Surpriza evenimentului a fost legendarul Goran Bregovic și Wedding and Funeral Orchestra.

“Am pregătit foarte multe lucruri interesante pentru vizitori. În primul rând atmosfera care mult contează, deoarece noi ne aflăm direct în viile de la Cricova. Peste 100 de soiuri de vinuri sunt incluse în program, vinuri clasice franceze, dar și specifice moldovenești. Avem multe surprize începând de la zdrobirea strugurilor, școala de vin, massterclass-uri, excursia de 65 de la fondare, respectiv și muzica bună. Participanții au posibilitatea să guste mustul care este proaspăt, chiar la intrarea de la festival, să participe pentru prima dată în Republica Moldova la un alai de vin, dar și la lecții despre vin explicate de specialiștii noștri ”, a menționat Denis Șovu, director Central de business “Cricova-Vin”

Oaspeţii festivalului au fost întâmpinați în zona Must Noroc cu un pahar de must. Doritorii au putut admira expoziția de vinuri prilejuită de împlinirea a 65 de ani de la fondarea beciurilor de vin din Cricova.

Astfel, în cadrul muzeului în aer liber “Cricova 65” au fost expuse obiecte care datează din sec. XIX, precum zdrobitoare, cofe, pluguri, deje și alte ustensile care au rămas istorie. La fel, oaspeții au putut afla în detalii istoria Combinatului de Vinuri “Cricova” care celebrează în acest an 65 ani de la fondare.

În Alaiul vinului au fost prezentate trei regine ale festivalului, și anume: Feteasca Albă, Feteasca Neagră și Feteasca Regală. Atmosfera a fost completată cu ateliere de creație, târguri de artizanat, bucate tradiționale, degustări de vin alb cât și roșu, dar și un concert al celor mai renumite formații din țară.

Participanții au putut să-și procure obiecte artizanale de la cei mai iscusiți meșteri din Republica Moldova, și anume brățări cu semnificații originale.

Fiecare brățară are semnificația ei, de exemplu drumul vieții care are culoarea negră și roșie, rombul care înseamnă fertilitate, belșug sau steaua nordului ce reprezintă călăuză în viață și multe altele. Avem o gamă foarte mare pentru toate vârstele. Înainte femeile purtau gherdane, podoaba capului care era confecționată din mergele și din acest motiv am decis să confecționez ”, a explicat Gîrlovan Ludmila, membru al Uniunii Meșterilor Popular RM.

Oaspeţii au avut parte de plăcinte ca la bunici, voie bună și muzică de calitate, iar participanții au fost mulțumiți de organizare și participare.

Evenimentul este foarte bine organizat și corespunde așteptărilor mele. În primul rând îmi place anotimpul și ambianța de aici. Am rămas plăcut surprinsă de cele trei regine, școala de vin, îndeosebi mustul din Cricova. Am particpat și la excursia despre vinuri și faptul că s-a desfășurat  la aer curat este ceva nou la noi în țară. Într-adevăr sunt bucuroasă că am venit la festival”, a spus Olga Midari, participantă.

DANIELA JURATU